Officiell hemsida för mesta mästarna Vsk Bandy

Nyheter

Herr: Anders Bruun lägger skridskorna på hyllan


 

En lång och framgångsrik bandykarriär med bland annat 15 säsonger i VSK har nått sitt slut. Anders Bruun väljer att lägga skridskorna på hyllan och lämna bandyplanen. – Sjukt, jag fick spela i VSK, säger Anders Bruun när han tänker tillbaka på karriären.

Tankarna om att sluta kom tidigt under säsongen, redan på försäsongen hade tankarna börjat dyka upp.

– Jag känner mig färdig, jag känner mig klar. Det är ett beslut som växte fram ganska tidigt under säsongen. Även om jag inte är supernöjd med min insats den här säsongen så känner jag ändå att jag tillfört ändra in till slutet. Det har varit vad jag har velat hela tiden, att kunna ta beslutet att sluta själv.

Hur kändes det när du tog beslutet?

– Eftersom jag tog det så pass tidigt så har man levt med det under säsongen. Ibland har jag tänkt på det men oftast inte mycket alls. Vi har varit runt i Sverige och jag har vetat att det är de sista gångerna jag besöker vissa platser, det har känts bra hela vägen.

Det är en gedigen karriär som Bruun lämnar bakom sig och tar med vidare i livet. Totalt blev det 440 matcher och 156 mål i VSK-tröjan.

– Jag är jäkligt glad och tacksam att jag fått uppleva allting som jag har upplevt, att få spela finaler som var mitt stora mål och min dröm som barn. Krydda på det att jag fått vinna tre gånger också, sen känns det skönt att inte veta hur det känns att förlora en final, berättar Bruun och fortsätter.

– Jag kan tänka tillbaka på det ibland att va sjukt, jag fick spela i VSK. Sveriges bästa förening.

Känner du stolthet när du tänker tillbaka?

– Stolt… Jo men det gör jag, men jag känner mig mer tacksam och ödmjuk över vilken tur jag haft som fått spela här. Sen är det klart att jag har mig själv att tacka som har levererat här och fått spela hela tiden och gjort över 400 matcher, det borde betyda att jag kan vara stolt över något i alla fall.

På meritlistan hittar vi utöver matcher och mål i VSK även 3 SM-guld, 2 World cup-titlar, 1 Elitserieseger och 1 Svenska cupen-titel. På frågan om vad Bruun minns bäst funderar han en stund innan han svarar.

– Om man tar det i stort så var det först och främst finalen men även guldet 2009. Det vi kom från då, att ha åkt ut i femte avgörande semifinal året innan mot Edsbyn i Edsbyn efter att ha haft 2-0 i matcher. Det var nästan ångest när man åkte hem från Edsbyn, jag tänkte att det aldrig kommer bli någon final. Men så året efter så blev det final och guld av bara farten, säger Bruun och fortsätter prata om fler minnen.

– 2015 och 2016 är på ett annat sätt. Då förstod man mer vad som krävdes för att gå till final och vinna, och att få göra det två år i rad var jäkligt mäktigt. Sen är det många minnen och häftiga matcher på Rocklunda, i World cup och ja… När man sitter såhär så känns det som att man gjort en del ändå.

Intervjun görs under en lunchrast från arbetet på Ikea. Bruun sitter med sin Ikea-piké och blottar armarna som är fyllda av tatueringar. På den högra armen sitter ett stort VSK-märke, vilket bevisar kärleken för klubben.

– Det var när jag kom tillbaka från Ryssland och vi vann de där två gulden och VSK tog sitt 20:e SM-guld, det kändes otroligt stort att få vara med om. Samtidigt så visste jag att jag inte skulle hålla på jättemånga år framöver. Någonstans är det något jag alltid kan bära med mig och är jäkligt stolt, ödmjuk och tacksam för.

Det har gått några veckor sedan säsongen tog slut. Vardagen har hunnit ikapp och det nya livet borta från bandyn har börjat så smått slagit rot.

– Det blir lite mer fokus på jobbet, sen tävlingsdansar mina döttrar i disco. Frun pärlar dräkter och sitter i styrelsen i dansföreningen, så det är mycket discodans hos oss. Jag vill vara ett stöd där och kunna vara hemma och hjälpa till i planeringen och finnas med när de tävlar.

Vi pratar om de stora matcherna inför storpublik och kommer in på supportrarnas betydelse.

– VSK är en häftig förening på fanssidan också. De som reser långt, de som gör sig hörda, de som engagerar sig och skäller på oss när det går dåligt och hyllar oss när det går bra. Det är fantastiska supportrar och en stor del av minnet som man kommer bära med sig är när man får åka ut mot klacken och det är ett bra jäkla tryck. Tifona som har varit de senaste åren är helt fantastiska också, det betyder jäkligt mycket. Jag tror att det nästan betyder mer än någonsin. VSKs fans är helt fantastiska.

Hur kommer det att vara utan omklädningsrummet och grabbarna i och kring laget?

– Det är nästan så att man kommer sakna det mest, mer än själva bandyn. Det har alltid varit ett skönt gäng här i VSK, de senaste åren här så har det varit riktigt bra stämning. Skämt och fjanteri när det ska vara det och allvar när det ska vara det. Micke (Carlsson) är också jäkligt fjantig, men när det är allvar så är det allvar, säger Bruun och fortsätter.

– Jag tror, även om vi åkt ut i kvarten de senaste två åren, att det är den känslan som gjorde att vi vann de andra åren. Vi har höga krav, men vågar släppa loss och köra. Det behöver inte vara så pretentiöst eller uppstyrt, vi vet när vi är bra.

Vad kommer du sakna mest?

– Det är att få hänga i omklädningsrummet och det tugget som är där kommer man sakna. Jag kommer också sakna att kliva in och åka mot fansen och ha Sandviken på andra sidan inför 5000-6000. Vart kan man få det annars liksom? Det kommer jag saknar.

Klubbchef Michael Campese:
“Det har varit en stor glädje att få jobba så nära ett så stort klubbhjärta som Anders. Hela Anders familj har varit en stor del av klubben under mina 10 år i VSK och säkert innan med. Det är just dessa saker som gör VSK Bandy unikt. Förening, lag och familj i symbios. Anders har personifierat mycket av det som hänt under åren i med och motgång, alltid trygg med kloka ord att förmedla. En vän när det behövs och en hårdför, rejäl back som avgör matcher med sitt skott i rätt lägen. Professionell som spelare på och utanför isen, alltid mån om laget och föreningen.

Anders gläds åt andras framgångar och det har gjort att han själv varit på oerhört hög nivå i många, många år. Ett lag är aldrig en eller två personer och i synnerhet inte i VSK Bandy det vet jag att Anders står för alla dagar i veckan. Minns hur han tog hand om Rasmus Sjöström när Rasmus som mycket ung kille fick chans att spela Svenska cupen. Rasmus pappa ringde och tackade för det mottagande och den stöttning Rasmus fick av Anders och laget.
Anders var med och vann det klassiska guldet 2009, det efterlängtade guldet 2015 och det Sverigehistoriska 20:e guldet. Lägg där till en hel rad titlar på och utanför isen.

För mig är du VSK Bandy personifierat #4. Hans egna ord i filmen säger egentligen det jag försöker skriva om här!

Stort, varmt och hjärtligt tack för allt och jag hoppas att du och VSK Bandy återförenas snart, om inte annat så ses du och jag på läktaren nästa säsong!

Ps Krama dina tjejer och hälsa och tacka från oss alla Ds”

Campeses topp 5 med Anders Bruun:
– När Anders tatuerade in VSK:s klubbmärke och sina 3 sm-guld år på sin underarm. (Anders är från Motala)
– När vi vann guld nr 20 mot Villa 2016 och Anders var en fullkomlig gigant på isen.
– Straffen som tog oss vidare mot Bollnäs 2015.
– När Anders kom hem som en ännu bättre spelare än han var innan han blev proffs i Ryssland.
– När kontraktet skulle förlängas inför någon säsong så sa Anders ” Det kan bli så att vi flyttar hem till Motala snart, men det kommer aldrig hända”

#TACKBRUUN4

 

Dan Kiwii Persson
Foto: Martin Henriksson
Foto: Mathilda Stenholt Svärdh
Foto: Stefan Lindgren


[fb_like]

Kommentera

kommentarer