Officiell hemsida för mesta mästarna Vsk Bandy

Nyheter

Herr: “Man kan alltid ge 100% av det man har”


På måndag kliver VSK Bandys herrlag ut på is igen efter en vår och sommar med barmarksträning och revanschlusta. Undertecknat har tagit ett snack assisterande tränaren Johan Ganebro för att diskutera försäsongsträningen. – Man kan alltid ge 100% av det man har, säger Ganebro.

Säsongen för herrlaget tog slut tidigare än vad Västeråsarna har vant sig vid de senaste åren när Sandvikens AIK till slut blev numret för stort för VSK och vann den femte och avgörande kvartsfinalen i Göransson Arena med 3-2.

Efter uttåget tog laget, som vanligt, ledighet från varandra men det dröjde inte länge förrän telefonen började plinga hos Michael Carlsson och Johan Ganebro.

– Det tog inte allt för lång tid innan alla var jäkligt sugna på att dra igång den här säsongen som vi är inne i nu.

I april började laget börja försäsongsträningen inför säsongen 2017/2018 och som vanligt stod innebandy på schemat.

– Vi har kört innebandy tre gånger i månaden. Innebandy i sig är jäkligt roligt med klubba och boll och ha kvar tävlingsmomentet. Vi vill spela med högt tempo och det är klart att det ger en viss träningseffekt också.

Utöver innebandyn har laget kört många pass tillsammans.

– Det är en form av cirkelträning som vi kallar för styrkefys där vi jobbar i olika typer av intervaller. Ska man förklara det med dagens ord så är det en form av crossfit och då förstår nog många vilken typ av träning det är.

Som en tredje punkt kör man även hårt med individuella pass där det ligger mycket egenansvar.

– Grabbarna har sina egna upplägg för att de ska bli så förberedda som möjligt. Det är mycket egenansvar i det, men det är så vi vill ha det. Är man spelare i VSK så tar man ansvar och man vill ta ansvar för sin egen utveckling. Det handlar om förtroende, ansvar och respekt för gruppen och sig själva.

Innebandy, crossfit och individuella pass är det alltså som gäller under försäsongen, men det är inte fullt ös hela tiden.

– Vi jobbar utifrån en pulsering i belastningen. Det är för att skapa högre och högre belastning, för att sedan säkerställa återhämtningen. Det är under återhämtningen man tillgodogör sig träningen. Vi skapar en pulsering för att få ut så mycket effekt som möjligt av nedlagd tid.

Mellan april-juni kör man på det här upplägget och sedan tar man paus från varandra under sommarmånaderna, men de individuella passen fortgår hela tiden. I måndags träffades man igen med en veckas barmarksträning innan laget kliver ut på is nu på måndag.

Johan Ganebro

 

Nu börjar tankarna på säsongen trappas upp mer och mer men det gäller att inte ödsla för mycket energi i början, det är i mars man ska vara som bäst.

– Det viktigaste är att ha energi och kraft i mars, helst ska man till och med kunna skruva på ännu mer när man är där. Det går inte att vara i absolut toppform från september till mars, men där har vi en fördel av att vi har en så pass stor och kompetent grupp som vi har. Vi kan pulsera även där med att rulla runt på spelare under matcher hela säsongen.

Det svåra med idrott är att pricka formen precis när man vill att den ska prickas och det är än svårare i lagsport där det handlar om att få hela laget att samtidigt vara på topp.

– Det är väl där erfarenhet och kunskap kommer in, och att man har en bra kontakt med spelarna. Att spelaren är ärlig och att man hittar en bra belastning för varje individ, samtidigt som det är ett lag som ska fungera. Det är det som är tjusningen att jobba med ett lag. Där hoppas jag att min och Mickes erfarenhet spelar in tillsammans med relationen och förtroendet vi har hos och tillsammans med spelarna.

I slutet av september är det dags för Svenska cupen och ett par veckor senare är det World Cup, två cuper där VSK de senaste åren gått långt i. Något man även siktar på i år.

– Cuperna är viktiga. Det är alltid härligt att spela tävlingsmatcher och vi spelar alltid för att vinna. Oavsett cup eller serie så ser vi till att vi är så bra vi kan vara för tillfället, man kan aldrig ge mer än 100%, men man kan alltid ge 100% av det man har.

Första träningsmatchen för VSK i ABB Arena Syd spelas lördagen 26/8 15.00 mot Tillberga, varmt välkomna att se första matchen för säsongen 2017/2018.

Dan Kiwii Persson


[fb_like]

Kommentera

kommentarer