Officiell hemsida för mesta mästarna Vsk Bandy

Nyheter

KLART: Andreas Bergwall lämnar VSK för AIK


Det står nu klart att Andreas Bergwall tar nästa steg i sin karriär. Bergwall lämnar VSK för AIK där han både kommer att spela men också vara en del i ledarstaben. – En stor del i mitt beslut är faktiskt att vi inte konkurrerar, säger Andreas Bergwall om valet av AIK.

Det blev totalt elva säsonger och 343 matcher för Bergwall i VSK. Spelarkarriären fortsätter ett tag till men nästa säsong blir det i allsvenska nykomlingen, och storsatsande, AIK.

– Jag vill försöka göra någonting annorlunda mot slutet av karriären. Jag vill fortfarande spela och samtidigt inleda en ledarkarriär, i AIK kommer jag att få göra bägge sakerna. Det betyder också att VSK får fullfölja sin plan med föryngringen.

De senaste åren har Bergwall pratat om en ledarkarriär efter spelarkarriären. Redan nu är Bergwall målvaktstränare i fotboll på Widénska Gymnasiet och nu kommer han att ingå i ledarstaben i AIK.

– Jag kommer att få vara med och styra, det blir en process från början att bygga upp någonting och för mig känns försvarsspelet jätteviktigt och det är där jag kommer att starta. Sen har vi andra ledare som kommer köra de andra delarna.

Varför väljer du AIK?

– Det jag fastnade för är just att man pratar om att man vill upp och ha ett AIK i Elitserien i bandy. Man vill vara med och konkurrera i Stockholm men också i Sverige, bara tanken av ett riktigt Stockholmsderby tilltalar rätt mycket det också.

Men det finns en annan, stor, anledning till att det blir AIK i Allsvenskan och inte någon annan klubb.

– Det känns bra ur perspektivet att AIK idag inte är en klubb som konkurrerar med VSK. Det kändes både skönt och viktigt för mig, om det blir så i framtiden så är det ett annat läge.

Steget blir från toppen av Elitserien till en nykomling i Allsvenskan.

– Säger man det sådär så låter det som ett jättestort steg, haha. Tittar man på motståndet man ska möta så ska man åka till Åby istället för Vetlanda och till Borlänge istället för Sandviken. Det är klart att det klingar lägre, men har man en fast målsättning med vad man vill göra så spelar det ingen roll i slutändan.

Efter säsongen har Bergwall fört diskussioner med VSK om en fortsättning, men tankarna på att avsluta karriären började dyka upp innan telefonen ringde med ett samtal från Stockholm.

– Kontakten med AIK är väldigt, väldigt ny. Jag förde diskussion med VSK men började också närma mig tanken att sluta. Men jag fick upp ångan direkt efter samtalet med AIK.

Varför blir det ingen fortsättning i VSK för dig?

– VSK har startat en process med en föryngring och då känner jag att man bör göra det fullt ut. Jag tror att föryngringen ligger rätt i tiden. Vi har två kvartsfinaler bakom sig och det är absolut inte okej, samtidigt om vi tittar på säsongen som gått så kan man inte säga att det var en katastrof, för det var det inte. Vi förlorade fyra matcher i serien och inte en enda på hela säsongen på hemmaplan under ordinarie tid. Sen blir felet att vi åker ut i kvartsfinal, att vi torskar den första kvartsfinalen på hemmaplan på en straff i förlängningen. Ibland pratar man om små marginaler och det var det verkligen där.

Från att ha tränat och spelat inomhus i ABB Arena Syd blir den nya hemmaplanen utomhus på Bergshamra IP. Men det blir förmodligen flera besök till hallen i Västerås.

– Under försäsongen så kommer många träningar att bedrivas i Uppsala eller i Västerås.

Men under säsongen kommer det bli pendling till Stockholm, något Bergwall och familjen är van med. Sedan flytten till Västerås och VSK 1998 har familjen bott i Västerås och Andreas har pendlat till både Vetlanda och Stockholm. Dessutom några säsonger i Ryssland.

– De börjar bli så pass stora där hemma och förmodligen kommer den lille (sonen Oscar) följa med upp och åka skridskor bredvid när vi tränar. Han sa häromdagen ”pappa, bara så du vet, du får faktiskt inte sluta spela”, så då vet man ju vad som gäller, haha!

Avslutningsvis vill Andreas Bergwall både tacka och be om förståelse av klubbytet till VSK:s supportrar.

– Till att börja med så hoppas jag att de förstår. Jag har haft elva säsonger i VSK och det är klart att klubben finns i mitt hjärta. Jag hoppas på en förståelse trots att det är AIK. En stor del i mitt beslut är faktiskt att vi inte konkurrerar just nu.

#TACKBERGWALL13

 

VSK Bandys klubbchef Michael Campese:
”Våran Bergwall”

Ordet unik personifierat!

Hur beskriver man någon som blivit utsedd till världens bästa 11 gånger?

Meritmässigt finns det ingen som matchar Andreas Bergwall på något sätt inom bandyn.
Finns det ens någon i svensk lagidrott? Säkert gör det så, men att vid dryga 42 år göra en av sina absolut bästa matcher i en SM-final och därmed se till att han själv och klubben skrivs in på riktigt i historieböckerna, med 20-guldet!

Den matchen säger egentligen det mesta om Andreas som spelare. Säsongen före finalen var bra på alla sätt fram till slutspel sen kom semifinalerna mot SAIK som var tuffa på alla sätt och där började Sir Bergwall att mura igen sin bur. Finalen är sedan ett stycke helt för sig själv, fullkomligt överlägsen alla på isen enligt mig. Dubbelräddningen som vi alla minns säger allt, läser sönder Daniel Anderssons första friläge (spelförståelse på världsnivå oavsett sport) flyger upp och går nästan ner i spagat för att rädda Jesper Erikssons halvvolley från nära håll (fysik och vilja som alla målvakter och spelare önskar sig oavsett sport) där vann VSK och Andreas matchen. Att sen i slutet helt enkelt bara plocka Magnus Muhréns skott och blixtsnabbt sätta igång kontringen där Simon Jansson sätter femman är en baggis i Anderas Bergwalls register. Vi pratar även motståndare som är eller varit rätt skapliga spelare, Nr.13 plockade ner dem enkelt denna dag.

Jag själv minns också en annan klassisk final när VSK slog Hammarby 2001 där det slog mig första gången på riktigt att han, Bergwall, ”är riktigt vass ändå”. 17 år senare inser jag att han blev överlägsen hela vägen in. Att han sen hoppade in och tränade med VSK Fotboll och enligt mig lätt hade kunnat stå i division ett är ett annat kapitel och inget konstigt i en världsmästares värld.

Personen, spelaren och familjen Andreas Bergwall är ett stort tapp för föreningen här och nu, vi har tur som får ha dem kvar i Västerås och VSK Bandy trots allt. Sönerna Simon och Oscar, fantastiskt fina pojkar, som i stort sätt varit med varje dag på Rocklunda kommer vara kvar länge hos oss hoppas vi. Frun Marie, ord saknas här och nu, som alltid funnits bakom Andreas och stöttat honom på alla sätt kommer finnas kvar i klubben. Därmed så kommer även Andreas finnas runt oss i fortsättningen. Att vi nu släpper taget för en stund är i samförstånd och det var inte lätt för någon part, allt har tyvärr ett slut och vi hittade inte fortsättningen just nu. VSK Bandy är också helt övertygade om att Andreas och klubben kommer mötas igen och jag tror inte det dröjer länge. Andreas vill spela ett år till och samtidigt starta en tränarkarriär, men på ett ställe som inte kolliderar med VSK. Att han gillar AIK, det vet många av oss, därför kan boken stängas på ett mycket bra sätt för en spelarkarriär som vi nog aldrig får uppleva mer inom bandyn.

VSK Bandy och jag personligen både bugar, lyfter på hatten och säger tack maestro Nr.13!

Mina topp 5 med Anderas Bergwall:
– Den varma ödmjuka och känsliga personen som samtidigt har en vinnarskalle som kan offra allt för en seger.
– Dubbelräddningen mot Villa 2016 i finalen!
– Att alltid vara bäst när det gäller, alltid!
– När vi träffades på Blåsboskolans parkering och insåg att VSK Bandy och Andreas skulle mötas igen. (Vad som sades eller av vem, det löser du och jag Andreas)
– Pondusen på isen när domaren tagit ett ”fel beslut”, skären ut mot domaren som med hela kroppen funderar om beslutet var rätt.

 

 

 

 

Dan Kiwii Persson


[fb_like]

Kommentera

kommentarer