Officiell hemsida för mesta mästarna VSK Bandy

Nyheter

Dam: ”Alla lag håller högre nivå” – Malin Kuul


På onsdag väntar seriepremiär för damlaget och inför den tog vi ett snack med försvararen Malin Kuul. Om försäsongen som varit. Om att vara regerande mästare i allt. Om skillnaderna på folks syn på damlaget då mot nu. – Det stack i ögonen på folk som ifrågasatte varför vi skulle få ha en egen istid, minns Malin Kuul tillbaka.

Hon har lite svårt att minnas själv när det var, men efter lite betänketid berättar hon att hon debuterade i damlaget som 14-åring. Det har nu gått lika många år, 14 alltså, sedan dess och Malin Kuul är numera en etablerad elitspelare som slagit sig in i de senaste landslagstrupperna. Men hon minns en tid då damlaget inte fick så mycket utrymme.

– Det är en enorm skillnad idag mot förut. Då kunde vi vara fyra-sex spelare på träningarna ibland och det stack i ögonen på folk som ifrågasatte varför vi skulle få ha en egen istid. Jämfört med idag så är vi hela truppen på varje träning och man känner från klubbens sida och från andra håll att vi är några att räkna med. Det var vi inte förut.

Hur är det att känna det stödet?
– Det är jättekul och betyder jättemycket. Vi känner oss betydelsefulla och vi känner oss som en stor del av VSK Bandy.

Dambandyn utvecklas i en väldigt snabb takt och till den här säsongen spelades Svenska Cupen för första gången någonsin. Lägg därtill World Cup så har damlaget redan innan seriespelet drar igång spelat elva tävlingsmatcher, något man aldrig tidigare gjort under en försäsong.

– Det är kul att det är fler matcher såhär inför serien, och att det inte bara är träningsmatcher utan att det är betydelsefulla matcher där man spelar för någonting. Jag tycker att man ser en skillnad redan nu, alla lag håller högre nivå nu än samma tidpunkt förra året.

I och med SM-guldet i våras är VSK numera ett lag att slå, under försäsongen har man även spelat hem en titel i Svenska Cupen och World Cup. Nu är VSK ett jagat lag. En ny känsla för ett VSK som för bara några månader sedan var det jagande laget.

– Jag känner inte att vi har pressen på våra axlar utan vi vet vad vi kan och vi vet vad vi vill. Om vi fortsätter att jobba på så som vi har gjort, då är vi bra. Så är det bara. Sen har vi också våra dippar ibland, vi behöver jobba med vår lägstanivå och höja den.

I seriepremiären ställs laget mot AIK, som till stora delar är ett helt nytt lag från förra året. Lagen har mötts två gånger under försäsongen och VSK har segrat med två mål i båda matcherna.

– AIK är alltid bra, de får alltid ihop det på något sätt. Även om man inte vet vilka spelare de har så blir det alltid tuffa matcher. Signifikativt för AIK är att de är duktiga på att sätta hög press, sno boll högt och kontra på det.

Vilka är VSK:s styrkor?
– Vi har många som är individuellt duktiga, absolut. Men jag tycker att om vi ser till den här säsongen, även lite grann förra säsongen, att vi spelar på fler spelare. Det är inte några få det hänger på, även om de spelarna kan göra avgörande grejer såklart. Vi spelar på fler och det tror jag kan bli en nyckel framöver, att vi spelar vårt spel oavsett vilka som är på banan.

S E R I E P R E M I Ä R
VSK Bandy Dam – AIK Bandy
Onsdag 13/11 19.00
ABB Arena Syd

 

 

Dan Kiwii Persson
Foto: Stefan Borg


[fb_like]

Kommentera

kommentarer