Officiell hemsida för mesta mästarna Vsk Bandy

Nyheter

Framtidsmatchen – En match för barns rätt att vara barn


På lördag ställs Schysst Framtid med Stefan ”Lillis” Jonsson i spetsen mot Inte ensam aldrig glömd som leds av Erik Grönberg. Till vardags jobbar de tillsammans med Schysst Framtid på VSK Bandys kansli, på lördag ställs man mot varandra i en fotbollsmatch för barns rätt att vara barn. – Kan vi hjälpa en person, EN, då har vi gjort något fantastiskt, säger Stefan ”Lillis” Jonsson.

Erik Grönberg tillträdde som verksamhetschef för Schysst Framtid i början av maj tidigare i år. Redan förra året arrangerades en fotbollsmatch för välgörenhet, då på Arosvallen. I år tar evenemanget nya steg och flyttar till Solid Park Arena.

– Både jag och ”Lillis” (Stefan Jonsson) har ett stort kontaktnät med fantastiska människor som är och har varit förebilder för många. Med matchen vill vi göra ett ställningstagande för de barn som på olika sätt har det svårt, säger Erik Grönberg.

Varför väljer ni att göra det här?
– Hela evenemanget är en manifestation för de barn som inte har det så lätt, allt ifrån att man är mobbad i skolan till att man har problem hemma med sina föräldrar. Det kommer hit förebilder från hela Sverige, ända från Malmö till Skellefteå och de gör det för barnens skull, för att markera att det inte är okej med utanförskap, säger Erik Grönberg och fortsätter;

– Även om man känner sig som världens ensammaste människa så finns det personer som står bakom dig och det är personer som har gjort fantastiska saker inom sina yrken och idrottande. De väljer att göra det här för barnen nu på lördag.

En av spelarna som åker långväga är förre fotbollsspelaren och numer expertkommentatorn Anders Andersson som tar sig till Västerås från Malmö.

– Jag har inga personliga erfarenheter eller känner inte någon som har blivit utsatt, men för mig som småbarnsförälder är det självklart att man vill att alla barn ska ha det som bra som möjligt. För mig är det självklart att stötta det här, säger Anders Andersson.

Stefan ”Lillis” Jonsson är ofta ute och föreläser för skolungdomar i Västerås genom Schysst Framtid och har själv sett utanförskapet.

– Kan vi hjälpa en person, EN, då har vi gjort något fantastiskt. Jag har läst i en studie att priset för ett livslångt utanförskap hamnar på en kostnad mellan 10-30 miljoner för samhället. Men det viktiga är inte pengavärdet där, det viktigaste är personens välmående. Varje år lämnar 13 000 ungdomar Sveriges skolor och går in i ett livslångt utanförskap, det är skrämmande siffror. Det är det vi vill jobba mot, säger ”Lillis” och fortsätter;

– Möjligheterna vi öppnar upp via ett sånt här evenemang gör att vi kan möta barn och unga och skapa kostnadsfria aktiviteter oavsett vilken färg din hud har, vilken religion du tillber eller vilket kön du har. Ett sånt exempel är ”Sveriges största ungdomsgård” som vi hade i ABB Arena Syd i somras med över 3000 barn och unga under en vecka.

– Det kanske blir en väckarklocka för någon. Vi har redan dragit hit massa folk för att visa att det här är viktigt. För oss handlar det om att dels lyfta frågorna, men också att skapa förebilder för barn och unga. När ”Lillis” och Joel (Engström) är ute i skolorna så blir de vuxna förebilder.

 

Dan Kiwii Persson


[fb_like]

Kommentera

kommentarer