Officiell hemsida för mesta mästarna Vsk Bandy

Nyheter

Herr: ”Älskar att jaga den där jävla bollen” – Magnus Joneby


490 matcher. 18:e säsongen i representationslaget. 12:e säsongen som lagkapten. Vad är det som driver Magnus Joneby? Varför har han aldrig spelat någon annanstans? Hur ställer han sig till att vara ogillad, nästintill hatad av motståndarsupportrar?

Säsongen 2002/2003 debuterade en då 17-årig Magnus Joneby för VSK Bandys herrlag, och redan då med tröja nummer fem på ryggen. Sedan dess har Västeråspubliken fått se Joneby skrinna in på isen säsong efter säsong. När han nu kliver in i sin 18:e säsong i VSK kliver han också in i en säsong som kan bli historisk för honom själv.

– Det har funnits i bakhuvudet när man först gjorde 300 matcher och sen 400 matcher, sen visste man inte att man skulle hålla på så länge att man skulle ha chansen att komma upp i 500 matcher.

Att spela 500 matcher i VSK Bandy betyder att du kommer upp på Wall of Fame, där endast två spelare hänger sedan tidigare. Först upp var Michael Carlsson, idag huvudtränare i VSK och förbundskapten för det svenska landslaget, med sina 524 matcher. Den andre är Ted Andersson, numera sportchef i VSK Bandy, med 504 matcher. Magnus Joneby står idag på 490 matcher i VSK-tröjan.

– Det blir speciellt den dagen men det är några matcher dit. Vi får ta varje match på 490-talet först, en match i taget. Sen vill jag inte göra någon stor grej av det, kommer jag upp i det så blir det kul.

18 säsonger, snudd på 500 matcher och lagkapten sedan säsongen 2008/2009. Magnus Joneby är redan nu en av VSK Bandys största genom tiderna.

– Man har överlevt några tränare i alla fall, så något har man väl gjort bra. Min filosofi har alltid varit att jobba hårt, att alltid sätta laget främst. Det låter kanske som floskler men… Inställning slår klass ibland, jag är väl inte världens bäste bandyspelare man jag tror att jag kompenserar det med ett bra pannben.

Av VSK:arna är Joneby älskad, av motståndarsupportrar nästintill hatad. För snacket med domarna. För den tuffa spelstilen med vassa armbågar. För vinnarskallen.

– Det är inget jag upplever, jag läser inte så mycket media och följer inte med så. Så länge man är älskad av VSK:arna så spelar det inte så stor roll vad andra tycker.

Magnus Joneby har tidigare uttryckt sina känslor för VSK Bandy, en klubb han flera gånger sagt att han inte vill lämna för en annan förening. Något han står fast vid än idag.

– Jag ser liksom ingen anledning. VSK är Mesta Mästarna, Sveriges finaste bandyklubb. Att få representera den här klubben är fantastiskt och att dessutom ha fått göra det så pass länge. Jag är från staden och jag är uppvuxen med VSK, jag skulle inte ha det bättre någon annanstans. Det är som att man tillhör Real Madrid eller FC Barcelona i fotboll, då finns det ingen anledning att flytta.

Förutom försäsongen 2018/2019 så har kaptensbindeln suttit fastklistrad på Jonebys vänstra överarm. Det gör den fortsatt säsongen 2019/2020, tolfte raka Elitseriesäsongen.

– Det är en ära att få ha den. Betydelsen av den är att man har en viktig roll, som innebär mycket ansvar. Jag ska försöka förlänga Mickes (Michael Carlsson) och Ganebros (Johan) ord ut på planen och se till att vi, i den mån vi kan, gör det vi har bestämt. Säga ifrån när man tycker att det är för dåligt och hylla när man tycker att det är bra, föregå med gott exempel.

Sedan Anders Bruun la skridskorna på hyllan efter säsongen 2017/2018 är Magnus Joneby äldst i laget.

– Jag tycker inte själv att jag är jättegammal, jag fyller 35 här i december. Det skulle jag säga ändå är ungt för att vara äldst i ett lag. Mentalt känner jag att det finns många som är mycket äldre i det här laget.

Den första december fyller Joneby 35 år, en siffra som i bandyvärlden inte är särskilt hög. Men frågan dyker ändå upp, hur många år till fortsätter Joneby? Är slutet något han själv tänker på?

–Nej, det gör jag inte. Mitt kontrakt går ut i år, sen får vi se. Jag vill kunna bestämma själv när det är klart, framförallt nu när man är lite äldre. Jag tycker själv att jag gjorde en bra säsong förra året, vilket gjorde att det kändes bra inför det här året. Jag vill inte spela och vara dålig, jag vill sluta när man har hedern i behåll. Jag vill inte göra den där sista säsongen och vara skitdålig, säger Joneby och fortsätter;

– Så länge jag känner att jag har ork för att försäsongsträna, för det är väl det som är tråkigast. Matcher kommer liksom alltid… Man älskar att jaga den där jävla bollen. Sen ska man tycka att det är kul och det tycker jag än så länge. Vi får väl stämma av efter säsongen om man ett, får vara kvar, två, orkar och vill fortsätta.

Vad är det som driver dig?
– Vinna, jag älskar att vinna. I vad det än gäller. Både på träning, det är väl därför man orkar träna, sen är målet att få vinna med laget i mars.

S E R I E P R E M I Ä R
VSK Bandy Herr – IK Sirius
Fredag 1/11 19.00
ABB Arena Syd

Köp din biljett här >>>
Boka plats på #VSKfredag med tacobuffé och trubadur här >>>

Dan Kiwii Persson


[fb_like]

Kommentera

kommentarer