Officiell hemsida för mesta mästarna VSK Bandy

Nyheter

Krispin Svärd – en legendar i VSK-familjen


En av Sportklubbens viktigaste personer föddes för 134 år sedan. Den 25 oktober 1886 föddes Krispin Svärd (mitten på bilden), en av initiativtagarna till grundandet av Västerås SK.

I en artikel från VSK:s 70-årsjubileum 1974 berättar Krispin Svärd om bildandet och hur det kom sig att han blev kassör:
”Jag arbetade på Keijsers Metallfabrik och stod i min ensamhet och göt polertrådar till polermaskinerna. Började fundera på om det inte var dags att bilda en idrottsförening. Jag tog kontakt med mina arbetskamrater John Lööf, K. G. Andersson och Gunnar Thorsell för att diskutera idén. Många arbetskamrater och framför allt arbetsledarna, var inte förtjusta när man pratade idrott på arbetstiden och vi gick ut i vedboden för att få vara i fred. De andra tände genast på idén och vi beslöt att sprida våra planer på sta`n. Jag tror att vi till och med satte upp ett anslag vid Viktor Olssons Tobaksaffär på Köpmangatan. Vi valde dag och mötesplats blev köket på Folkets Hus. Det ansåg vi vara lagom stort för ändamålet. Av själva interimsmötet minns jag inte mycket. För det första kom jag för sent och för det andra var tillslutningen så stor att jag inte kom längre än till förstugan. VSK:s första kassör blev jag i alla fall. Vi var alla unga och jag själv var bara 17 år vid det här tillfället.”

Dan Kiwii Persson


[fb_like]

Kommentera

kommentarer