Officiell hemsida för mesta mästarna Vsk Bandy

Nyheter

Schysst Framtid förstärks av verksamhetschef


VSK Bandys sociala projekt Schysst Framtid, som jobbar för barn och ungdomars rätt i samhället, har fått en verksamhetschef. Vi välkomnar västeråsaren Erik Grönberg, som funnits i och runt organisationen sedan en tid tillbaka. – Vi ska ta Schysst Framtid till nästa nivå, säger Erik Grönberg, verksamhetschef för Schysst Framtid.

Erik har blivit ett välkänt ansikte genom sitt projekt ”Inte ensam aldrig glömd” som blivit stort på både nationell och internationell nivå, ett projekt där han velat uppmärksamma konsekvenserna av sexuella övergrepp.

– Jag utsattes för sexuella övergrepp som barn och jag har under hela mitt liv försökt göra världen till en bättre plats, mycket på grund av att jag har känt mig smutsig. För tre år sedan startade jag projektet ”Inte ensam aldrig glömd” som syftar på att uppmärksamma konsekvenserna av sexuella övergrepp men också att ge stöd till utsatta barn och vuxna som bär på sin historia i det tysta.

Nu kliver Erik in som verksamhetschef för Schysst Framtid.

– Vi ska ta Schysst Framtid till nästa nivå. VSK har jobbat med Schysst Framtid i flera år och jag känner att jag i min roll kommer kunna göra väldigt mycket. Jag ser ett stort behov bland Västerås unga att Schysst Framtid finns till ännu mer och att vi är mer närvarande än vi har varit. Vi har träffat ca. 1500 barn och ungdomar varje år och det ska vi fortsätta göra, men vi ska också finnas där på andra sätt. Den psykiska ohälsan bland unga breder ut sig och kryper allt lägre ned i åldrarna. Vi kommer därför ha ett stort fokus på att förebygga den och stärka självkänslan hos barnen vi möter. Genom att ytterligare följa upp vårt eget arbete säkerställer vi att de barn och ungdomar vi möter får en schysst framtid.

Utöver att träffa elever i skolorna kommer Schysst Framtid att anordna fler kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar i Västerås.

– Vi kommer att synliggöra Schysst Framtid på flera sätt inom VSK, hos våra partners och ute i samhället. Bland annat arrangerar vi en stor ungdomsgård i sommar för barn och ungdomar i ABB Arena Syd. Vi kommer att anordna en fotbollsmatch med kända namn där ”Inte ensam aldrig glömd” möter Schysst Framtid och där alla intäkter går till att anordna kostnadsfria aktiviteter för stadens unga. Men vi blir också mer närvarande under våra Elitseriematcher och i klassrummen.

Spelare från VSK Bandys representationslag kommer att bli mer involverade i Schysst Framtid framöver.

– För att kunna genomföra Schysst Framtid, behöver hela föreningen vara med på tåget. Som spelare och ledare i något av VSK:s representationslag så har man en viktig roll som förebild och den rollen kan påverka personer positivt och ge tillbaka mycket till samhället. Västerås ska förknippas med VSK:s värdeord glädje, ansvar och gemenskap. Många fastnar i att tro att det spelar mer roll hur många likes man har på Instagram än hur man är som person, säger Erik och fortsätter prata om en stor problematik i dagens samhälle;

– Barn och unga mår alltmer dåligt och alltfler mår sämre. Jag vill lyfta på locket till den tabu som finns i skolor kring bland annat psykisk ohälsa och mobbning samt belysa det som faktiskt händer i det tysta. Vi vill skapa en bättre framtid för barn och ungdomar där vi någonstans bygger vår nästa generation, men det kan man inte göra på kort sikt utan vi jobbar långsiktigt.

Första kontakten med VSK Bandy sträcker sig långt tillbaka för Erik, och det var en morförälder som började prata om Sportklubben.

– Min mormor jobbade med Pontus Widén (känd VSK-spelare från -40- och 50-talet, reds. anm.) och hon pratade mycket om VSK Bandy. Sedan sprang jag och tog autografer av Micke (Carlsson), Ted (Andersson) och ”Lillis” (Stefan Jonsson) när jag var liten. VSK fanns med redan då och sedan har jag följt föreningen eftersom jag också då kommer från Västerås.

Första kontakten med Schysst Framtid skedde för ett år sedan, då via ”Lillis”.

– Jag tycker att det är spännande och viktigt med projekt som gör skillnad för barn och unga, och framförallt de projekt som gör skillnad på riktigt. Jag känner ”Lillis” sedan innan och vet vilket jättearbete han har gjort och gör.

Varför tror du att VSK och Schysst Framtid vill ha in dig?
– Jag brinner för att göra skillnad och har jobbat med olika former av välgörenhet och värdegrundsarbete sedan jag var 13 år. Under större delen av mitt liv har jag arrangerat olika former av projekt för att göra samhället bättre, oavsett om det har handlat om hemlösa eller barn som far illa. Jag blev utsedd till Årets Hälsohjälte 2017, en av Sveriges främsta kommunikatörer 2018 och jag kommer in i föreningen med det i bagaget.  Jag ska på bästa sätt bidra till att både Schysst Framtid och VSK etablerar sig ännu mer i samhället.

Hur långt kan man ta Schysst Framtid?
– Hur långt som helst. I det första skedet är Schysst Framtid det man ska förknippa Västerås med, att barn och unga i Sverige pratar om Schysst Framtid som en förebild att andra ska ta efter. Det är ett projekt och initiativ som sprider sig.

Klubbchef Anders Ek:
”Schysst Framtid är redan ett fantastiskt projekt som gör stor nytta ute i skolorna och i samhället.
Nu känner vi att det är dags att ta nästa steg och Erik kommer in med nya ögon och kunskaper som gör det möjligt.
Vi kommer att lägga mer fokus på kontinuerliga träffar och uppföljning med våra ungdomar för att långsiktigt motverka psykisk ohälsa och jobba för ett bättre skolklimat som gör skillnad på riktigt.

I en tung ekonomisk period och besparingstider känns det skönt att vi ändå vågar gasa på de projekt vi tror på och som vi tycker är viktiga. Beslutet att anställa Erik har växt fram under en tid, dels internt men även i samråd med våra partners. Vi minskar kostnader över hela verksamheten men samtidigt måste vi våga satsa på Schysst Framtid då vi är övertygade om att det är rätt väg för VSK Bandy.

Det känns fantastiskt kul att ha Erik på plats och tillsammans med övriga gänget blir förutsättningarna riktigt bra.”

 

 

Dan Kiwii Persson


[fb_like]

Kommentera

kommentarer