#2 Stefan Edberg är tillbaka i Mesta Mästarna VSK Bandy!

Efter två säsonger i Ryssland och Neftyanik väljer VSK fostrade Stefan Edberg att återvända för att hjälpa VSK på vägen mot nya triumfer. Stefan var med senast VSK blev Svenska Mästare 2009. Blott 20 år gammal klev han in som libero i Mästarlaget. Tre säsonger senare valde han proffslivet i Ryssland. Nu hungrigare än någonsin och många erfarenheter rikare är han tillbaka för att stärka en redan riktigt vass trupp.
En ny regel i Ryssland som lyder att man endast får ha tre skandinaviska spelare i var klubb, Neftyanik hade fem svenska spelare vid det tillfället. Klubben skickade förfrågan till Stefan Edberg och Christian Mickelsson om att köpa ut dem från sina kontrakt, efter en stunds funderande beslutade båda att bli ut köpta och flytta hem.
– Det började med att förbundet införde den nya regeln, med max tre skandinaviska spelare, och några var tvungna att lämna, förklarar Edberg.

Två säsonger i Ryssland och Neftyanik blev det den här gången för Edberg, två rätt skilda säsonger.
– År ett är alltid år ett. Då spelade och tränade vi utomhus och träningarna blev oftast bara 30 minuter långa pga. kylan och vinden. Under det andra året hade hallen blivit färdigbyggd och vi fick träna och spela under perfekta förhållanden, det var två lärorika år på olika plan.

Rysk bandy skiljer sig från svensk bandy i stort, det är mer tuta och köra från eget straffområde till motståndarnas, något Edberg tagit lärdom av.
– Det är ett helt annat tempo, i Sverige är man mer försiktig medan man i Ryssland tar bollen och åker, smått överdrivet så är det 300 anfall per match. Så man blir väldigt utlämnad och utsatt som back, och det uppstår många konstiga situationer

 

Beslutet att införa den nya regeln om 3 skandinaviska spelare kom och infördes direkt, i mitten av juni. Stefan åkte själv över till Chabarovsk (Staden för laget Neftyanik) i början av juli och förhandlade själv med klubben, samt packade ihop sin lägenhet och satte sig på flyget hem, ännu ovetandes om vart han skulle spela kommande säsonger.
– Vi hade ju alternativet att stanna, antingen bli utlånade till andra klubbar eller så kunde alla fem svenskar stanna. Men då skulle man få stå över matcher och speltiden skulle vara oviss.
Jag har haft kontakt med VSK och Campese nästan varje dag där borta, så kontakten hem har alltid funnits.

När regeln blev officiell så började det prata om att Edberg eventuellt skulle komma hem till VSK redan till kommande säsong, något även Michael Campese snappade upp.
– Campese hörde av sig till mig rätt snabbt efter att regeln blev officiell. Så vi satte oss ner ihop och såg över alternativen, något som stod klart snabbt var att VSK inte hade mycket pengar kvar i budgeten, något jag fick acceptera. Det gällde att hitta en lösning och sett till helheten är jag jättenöjd.

 

Det var dock inte bara VSK som var intresserade av Edbergs signatur, både ryska och svenska klubbar hörd av sig.
–  Det var några klubbar som hörde av sig, men jag började inte förhandla med någon klubb då jag alltid sett mig som VSK:are. Jag hade lite flyt att VSK ville ha tillbaka mig, samtidigt som det är min rätt med tanke på hur Grönvit jag är.

Michael Campese skriver i pressmeddelandet att Edberg skrivit på ett ”juniorkontrakt”, men med jobbet på sidan av är Edberg tillfreds med lösningen.
– Sett till helheten och vad det kan generera så är jag nöjd. Sen är man ju mångmiljonär efter att ha spelat i Ryssland i två år, avslutar Edberg och skrattar.

 

 

 

 

Michael_Campese_Bygget

 

Michael Campese berättar om hur man har löst den ekonomiska biten kring Stefan Edberg:
– Riktigt roligt att Stefan är tillbaka hos oss. Vi hade inte räknat med att han skulle komma redan denna säsong men nu har vi äntligen löst det.

– Det hela började när Stefan vid avresa till Ryssland skänkte VSK en stor summa pengar som tack för utbildningen som gett honom en proffschans. Kontakter regelbundet under dessa två säsonger har gjort att vi tillsammans under resans gång beslutade att han någon dag skulle återvända till oss, frågan var när.

Att det blev redan denna säsong gjorde det svårt för VSK att kunna lösa den ekonomiska biten då budget och trupp var spikad. VSK har beslutat att ekonomi är den högst prioriterade frågan för att undvika att hamna i en ekonomisk knipa som man satt fast i för några år sedan.
Detta gjorde att det blev svårt att få till en lösning, men Stefan har varit tydlig med vad han vill och bidrar helt och hållet själv till att han nu är tillbaka.

Ett civilt jobb med utvecklingsmöjligheter och ett kontrakt som kan betraktas som ett ”juniorkontrakt” är vad han accepterat. För att man ska förstå så betyder det att han spelar för ungefär 1/10 av vad hans marknadsvärde är.

 

Stefan Edberg gör comeback redan imorgon, när Sandviken väntar på bortaplan. Vi liverapporterar på VSK Bandys Facebooksida, klicka här för att komma dit.
Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se

VSK_Logga_555