VSK Bandy söker publikvärdar

Till våra matcher så behövs det en hel del människor som hanterar olika uppgifter. Alltifrån kioskpersonal, 50/50-försäljare, biljettluckan, publikvärdar m.fl.

Som publikvärd hjälper du våra gäster inne i arenan, jobbar med att hålla ordning och reda samt vara behjälplig om vi t.ex. måste utrymma arenan.

Polismyndigheten ger oss ett villkor med antal ordningsvakter och publikvärdar som vi behöver ha på våra elitseriematcher.

VSK Bandys ambition är att få in flera ideella publikvärdar för att slippa kostnader för ordningsvakter.

Ordningsvakter kommer VSK Bandy att hyra in genom ett externt bolag.

 

Robert Rönnkvist kommer att ansvara för publikvärdar
Mårten Joneby kommer att ansvara för funktionärer
Gustavo Wolf kommer att vara ansvarig för kiosken

Kontaktuppgifter

Robert Rönnkvist
Säkerhetsansvarig
073-979 05 85
sakerhet@vskbandy.se

Publikvärd – Funktionär

Vad är då en publikvärd/funktionär? Kort och gott så är en publikvärd en person som har en utbildning genom RF (Riksidrottsförbundet) och en funktionär är en utan.

Man har också olika ansvar.

Funktionärer brukar jobba med t.ex. kioskförsäljning, biljettförsäljning o.s.v.

Publikvärdar jobbar t.ex. med att hjälpa gäster till sin plats, vara en del av brand-/utrymningsorganisationen och skapa ett säkert evenemang.

 

Varför?

Publikvärdar används för att hjälpa klubbar/föreningar att hålla ner kostnader istället för att ta in motsvarigt antal ordningsvakter.

Historiskt så har VSK Bandy använt utomstående publikvärdar och detta har fungerat bra men tack vare utökade krav från myndigheter så krävs det numera publikvärdar på evenemang samt att det är ett väldigt bra tillfälle att få klubben att växa på andra sätt samt att hålla ner våra kostnader med ideellt arbete.

Som publikvärd får du även möjligheten att t.ex. se en match gratis, och dessutom få testa på helt andra saker som man normalt kanske inte gör i vardagen.

 

Det kan även krävas av VSK Bandy att man skickar med publikvärdar till bortamatcher eller slutspel, detta meddelas då några veckor innan om det finns sådana behov och vill man följa med på sådant så kommer det skickas ut intresseförfrågningar och man anmäler sig då.

Utbildning

Det finns aktiveringskoder till RF:s (Riksidrottsförbundet) utbildning, skicka ett mail till sakerhet@vskbandy.se så får man aktiveringskod.

När man fått koden så går man in på länken:

http://www.publikvard.se/

Där följer man samtliga steg och gör utbildningen som tar ca. 20 minuter och är helt onlinebaserad. Man ska även fylla i en mailadress för att notifiera klubben att den är gjord och då fyller man i: sakerhet@vskbandy.se

Då får jag ett mail om att utbildningen är gjord och man är då godkänd att jobba som publikvärd.

 

Vi håller även i detta nu på att se över en utbildning i HLR (Hjärt-lungräddning) som kommer att hållas under höst/vinter 2021/2022.

Samt ett till utbildningstillfälle som kommer anordnas under säsongen där vi kommer prata om etik/moral, värdegrunder, konflikthantering m.m.

 

I utbildningen som man loggar in på efter att man fått sin kod så är det lite text man läser men även en del filmer man tittar på, det finns en kort film på sidan (http://www.publikvard.se/) nu som man kan titta om man är intresserad.

Kostnad?

Varken RF:s publikvärdsutbildning eller HLR-utbildningen kommer att kosta er någonting att genomföra, att arbeta som publikvärd är helt ideellt.

Eventuella kostnader för resor vid bortamatcher kan utges om det krävs från gästande lag att publikvärdar följer med, det blir då en dialog som görs upp innan avresa.

 

Krav

Kraven för att vara publikvärd för VSK Bandy är att man är 18år fyllda, genomfört RF:s publikvärdsutbildning med godkänt resultat samt att man delar VSK Bandys Värdegrunder: Glädje, Ansvar, Gemenskap   Läs mer om VSK:s värdegrund här >>>

 

Ersättning?

Att hjälpa till som publikvärd är helt ideellt, det utgår ingen ersättning för att hjälpa till med dessa uppgifter.

Dock vill VSK Bandy erbjuda några saker:

  • Medlemskap i VSK Bandy – krav på att ha jobbat 10st seriematcher
  • Korv och dricka i samband med sitt pass
  • HLR Utbildning vartannat år
  • Publikvärdsutbildning om den saknas

 

Låter detta spännande så tycker vi  att ni skall göra utbildningen och hänga på denna säsong!

Att vara publikvärd på VSK Bandys matcher är inte enbart ställt till anhängare eller medlemmar av VSK Bandy, vi välkomnar alla som uppfyller dem krav som vi har enligt ovan, så har ni en partner, föräldrar, kompisar eller barn m.fl. så är de lika välkomna!

 

Självklart kan du hjälpa till att göra flera saker, t.ex. om det är fullt i biljettluckan så finns det alltid plats för dig som publikvärd. Vi kommer att välkomna all hjälp, samtliga matcher.

Detsamma gäller om du stått i biljettluckan eller haft annan funktion så kan man alltid få vara med och hjälpa till på andra områden när tex biljettluckan stänger. När du anmäler intresse så skriver du vad du vill hjälpa till med.

Intresseanmälan kommer att skickas ut innan match.

Frågeställningar

Kommer jag bli placerad i spelargången en hel match och har då inte möjlighet att se matchen?

Nej, det kan finnas situationer och tidpunkter då vi t.ex. behöver bevaka/närvara i områden som t.ex. spelargången. Det kan vara innan och direkt efter matchen. Men under matchen skall arenan vara låst. Vi kommer att ha antingen en publikvärd eller ordningsvakt vid dörren vid spelargången intill isen hela matchen. Men det finns ingen anledning att stå hela matchen inne i spelargången, är vi dessutom flera så finns det möjlighet att rotera runt.

 

Om det blir bråk, behöver jag avstyra det då?

Vi har ordningsvakter som har i uppgift att avstyra och hantera situationer som dessa. Upptäcker du någonting som inte är tillåtet: Alkoholförtäring, inkastande av föremål, bråk o.s.v. så skall man observera och rapportera detta för att rätt personer kan hantera det.

 

Om det blir en brand MÅSTE man söka av ett område då?

För att kunna rädda liv så behöver vi snabbt och effektivt söka av de områden som används av antingen personal eller besökare, men det skall endast göras om det kan ske utan fara för eget liv och hälsa.

 

Om jag ser någon dricka alkohol på läktaren skall jag då gå och ta ifrån dem det?

Ser man att någon dricker alkohol så skall detta rapporteras till säkerhetsansvarig eller ordningsvakt.

 

Om jag ser att någon kastar in något på planen vad skall jag göra då?

Detta ska rapporteras till säkerhetsansvarig eller ordningsvakt.

 

Som publikvärd blir man erbjuden medlemskap i klubben, jag är ledare för ett ungdomslag, kan jag hjälpa till som publikvärd och då få ett medlemskap?

Japp! För att få ett medlemskap i klubben så behöver man hjälpa till som publikvärd under 10st seriematcher, dam- som herrmatcher.