Dam: VSK I FINAL!

VSK Bandy Dam är klara för en historisk första SM-final efter seger över Sandvikens AIK med 5-3 i den avgörande semifinalen. – Det här är obegripligt, summerar Johan Hedfors dagen efter.

VSK fick en drömstart i matchen när Linda Lohiniva faller till isen i straffområdet och domaren dömer straff. Sandvikens målvakt var på bollen men Matilda Plan gav VSK ledningen redan i den tredje minuten.

– Vi spelade tokbra bandy första kvarten. Alla rörde på sig och bollen gick som på ett snöre. Men sedan slutade vi åka skidskor utan boll och då blev det krampaktigt. Men vi fick in 2-0 innan halvtid vilket var skönt.

Fem minuter innan halvtid utökade Linda Lohiniva och VSK gick till halvtidsvila med en 2-0 ledning.

I den andra halvleken vaknade Sandviken och framförallt Olga Bogdanova. När det hade gått drygt tio minuter av andra halvlek hade hon själv gjort två mål och kvitterat till 2-2. I den 73:e minuten sköt in 2-3 och VSK tog timeout.

– Sandviken hade självklart pratat ihop sig i halvtid och dom kom ut och gjorde mål direkt. Dom skar av vår passningsväg från halv till halv. Olga Bogdanova var där och snodde bollen, på ren chans. Vi gav dom faktiskt alla tre mål, så dom hade inget eget spel. Vi hade tänkt ta timeout vid 2-2 men var inte riktigt överens om vad vi skulle säga, sen gör Sandviken 2-3 och då tar vi timeout direkt. Det var mest för att samla gruppen och vi sa att det fick kosta vad det vill för att vi skulle vinna.

Sedan var det VSK som tog tag i matchen när Charlotte Selbekk satte 3-3 och Linda Lohiniva 4-3 i den 85:e minuten, då var det Sandviken som tog timeout. Det hjälpte föga då Linda Lohiniva kunde sätta sitt tredje mål fram till 5-3 i den 89:e minuten. Efter 8,5 (!) tilläggsminuter blåste domaren av matchen och VSK är klara för sin första SM-final på damsidan.

– Det var nog världens längsta övertid. Hela andra halvlek var en kamp mot hjärnan. Det blev som devisen ”när rädslan för att förlora är större än viljan att vinna”. Spelarna var inte trötta men vi blev livrädda och började backa hemåt viket gjorde att vi blev ett långt lag över banan.

När slutsignalen kom, kom också tårarna för Johan Hedfors och materialaren Thomas Dahlberg.

– Det här är obegripligt. Känslan när slutsignalen kom… Jag och Dahlberg bara stod och grät. Det är så häftigt att se tjejerna uppleva det här publikstödet. Vi hade Hyllan som sjöng hela matchen, publiken levde med på alla sätt och vis. F07 stod på läktaren och sjöng med. Det var så häfrigt.

VSK i final, mot Kareby IS. Ett lag VSK vunnit båda bortamatcherna mot i år, men förlorade hemmamatchen.

– Nu är det final och det är så jäkla roligt. Nu måste vi jobba med psyket, det är bara två som har spelat final förut. Kareby är ett helt annat lag än Sandviken, dom bygger sitt spel på fart och har jätteduktiga spelare. Vi har lyckats läsa av några spelare bra vilket gjort att vi vunnit båda bortamatcherna, men hemma fixade vi det inte riktigt. Men vi vet hur vi ska göra.

1-0 (3) – Matilda Plan (Straff)
2-0 (41) – Linda Lohiniva (Malin Persson)
——————————————————
2-1 (46) – Olga Bogdanova
2-2 (57) – Olga Bogdanova
2-3 (73) – Olga Bogdanova (Jennifer Andersson)
TIMEOUT (73) – VSK Bandy Dam
3-3 (77) – Charlotte Selbekk
4-3 (85) – Linda Lohiniva
TIMEOUT (86) – Sandvikens AIK
5-3 (89) – Linda Lohiniva (Malin Persson)

Publik: 443

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se
Foto: Stefan Borg

VSK_Logga_555