Duellen: Johan Esplund mot Daniel Andersson

Imorgon ställs två av Sveriges giganter mot varandra på isen nere i Lidköping. Johan Esplunds VSK ställs mot Daniel Anderssons Villa Lidköping. I poängligan ligger Daniel på 25 poäng inför matchen (12 mål & 13 assist) medans Johan följer tätt efter med 22 poäng (4 mål & 18 assist). Det är två spelare som valt två olika vägar. Daniel valde att bara göra ett år i Ryssland och Zorkij medan Johan valde sammanlagt fem år i Ryssland. Nu ställs de båda mot varandra i en första het match i Lidköping.
Vem går segrande ur duellen? Pojken från Nässjo som tagit det stora oket i Villa Lidköping eller pojken som valde den kalla hårda vägen genom Ryssland till Mesta Mästarna?

 

JohanEsplund_Bollkontroll

Johan Esplund, Västerås SK

Imorgon står Villa på bortaplan på schemat, hur går dina tankar inför den matchen?
– Vi är ju i ganska bra form och det kommer bli en rolig match att spela. Det finns inget roligare ställe att spela på med tanke på att det är så pass mycket folk på plats och att man dessutom har spelat där förut.

Det blir ett litet speciellt möte för dig då det blir första matchen i den Grönvita tröjan i Lidköping för dig. Hur känner du inför matchen?
– Det kommer kännas speciellt, men det ska bli kul. Det brukar bli roliga matcher när man mött Västerås tidigare, när jag spelade i Villa. Nu står man på andra sidan och det ska bli minst lika roligt.
Man möter ju gamla lagkamrater och spelar inför den gamla publiken. Jag har spelat länge där och gjort rätt mycket så på ett sätt ska det bli skönt att komma tillbaka och möta föreningen och fansen.

Du och Daniel Andersson är vänner på sidan av bandyplan, hur kommer det att vara att möta honom imorgon?
– Under matchen kommer jag inte tänka på det speciellt, har mött Villa förut i Cup sammanhang. Men det är så att man alltid vill spela med honom, han är en av världens bästa spelare och en bra person så väl på som utanför planen. Båda två spelar med lite fula knep, men Danne är väl den som spelar mest fult av oss två så vi får se om han kommer in med en ”rövtackling” imorgon.

Vad är det som gör Daniel Andersson så bra?
– Han har allting, han är en komplett spelare och framförallt sevärd. Fantastisk fart och han har mycket av det man själv skulle vilja ha i spelförståelse och fart. Han har betytt mycket för Villa de senaste åren för utan honom i laget hade man inte varit uppe i toppen och fightats. Det syns tydligt nu när han har varit lite ur form att laget inte har gått lika bra, man är väldigt beroende av honom

Det är två offensiva lag som möts imorgon och det brukar bli många mål lagen emellan.
– Det är ju så det ska vara. Vi ska vinna imorgon och då spelar det ingen roll hur många mål vi släpper in bara vi gör fler. Det är kul att möta offensiva lag så som Villa, Edsbyn, SAIK och även Gais. Det finns många bra spelare och det är såna här matcher man vill och måste vinna.

Ni har mött några mittenlag på sistone, hur ställer man om sig till en toppmatch?
– Vi har varit bra och det är inte att bara åka upp och slå de sämre lagen, vi har gjort riktigt bra matcher på sistone så det ska bli skönt att få en riktig värdemätare och se vart man står.

 

 

 DanielAndersson

Daniel Andersson, Villa Lidköping

Hur tycker du att säsongen har gått såhär långt för egen del?
– Lite som laget egentligen, till och från. Det har inte flutit på som vi vill och vi är i en sökande period för tillfället både jag och laget. Men vi känner att vi har tiden med oss och har ingen panik. Vi vill göra en bra prestation och det finns det bra läge för imorgon, säger Daniel och fortsätter….

– De lagen vi har spelat mot är ju bra, det är inget självspelande piano direkt. Vi har ett par växlar till och hoppas hitta rätt ganska snart.

Ni ligger på en fjärdeplats, en poäng före VSK med en match mer spelad. Hur nöjda är ni i nuläget?
– Vi fokusera mer på hur spelet sitter och fokuserar inte så jättemycket på tabelläget just nu. Sandviken är i en klass för sig i nuläget, och Västerås har sett riktigt bra ut på sistone då man har levt upp till förväntningarna efter en trög start. Det kommer att stå emellan de lagen man pratade om inför säsongen när det hela kommer till kritan.

Imorgon tar ni emot VSK på hemmaplan, hur går dina tankar inför matchen?
– Brukar bli kul matcher mot VSK, jag tror att de tycker att det är kul att komma till Lidköping med bra förutsättningar och mycket publik. Det är två offensiva lag med bra spelare i båda lagen, de som tittar kommer inte bli besvikna. Förutom Västerås-fansen då, lägger Daniel till med glimten i ögat.

Det blir ju ett litet speciellt möte i och med att Johan Esplund gör sin första match i Lidköping i den Grönvita tröjan. Hur ser du på att möta honom?
– Vet inte riktigt, vi känner varandra väldigt väl på och utanför isen. Jag hoppas att han kommer bli riktigt ledsen imorgon efter matchen, haha.

– Johan är en av världens bästa spelare och han är bäst i världen på sin position, så är det bara. Sen ska han vara bra för hela laget också, och där verkar det som att han har börjat hitta rätt. Han har gjort det bra hittills.

När jag pratade med Esplund sa han samma sak om dig, att du är en av världens bästa spelare, och du säger detsamma om honom.
– Vi har lovat att alltid säga så om varandra, säger Daniel och skrattar.Han

Ni två är vänner på sidan av planen, tänker man på det när man är på isen?
– Det går tyvärr inte att undgå. De saker han gör på isen märker man.

Lägger du extra fokus på honom?
– Jag? Självklart inte, jag är ju stjärnan i laget och jobbar inte hem så mycket, haha!

Vad är det som gör Johan Esplund så bra?
– Han har bra blick för spelet, bra fysik och framförallt en bra passningsklubba. Han har allt förutom ett vänsterskott, så vi får trycka ut honom åt ”fel” håll.

Det är två offensiva lag som möts imorgon och det brukar bli många mål lagen emellan. Hur ser man på det som spelare?
– Det är alltid kul att göra mål och mindre kul att släppa in. Imorgon står Bergwall längst bak och han har en vana av att inte släppa in så många bollar. Men jag hoppas att han får svettas imorgon.

 

 

 

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se

VSK_Logga_555