Herr: Bergström om den tunga skadan

Landslagshelgen i Vetlanda blev mörk för Sportklubbens del. Både Simon Jansson och Ted Bergström skadade sig under den andra matchen mot Finland och för Bergström väntar nu en lång och slitsam väg tillbaka till isen. – Inte nu igen, säger Ted Bergström.

Det var i den första halvleken under landslagshelgens andra match mot Finland som Ted Bergström åkte på en smäll över sitt högra knä. Bergström transporterade boll på offensiv planhalva, dribblade bort en finländare och fick två till störtande mot sig. En kroppsfint senare var den ena motståndaren borta men när Ted satte ner högra skridskon fick han en smäll från den andra finländaren.

– Inte nu igen. Det kan inte vara sant, var det första som slog mig.

Det Bergström refererar till hände för knappt tre år sedan, då under Svenska Cup-finalen mot Hammarby IF. Den gången blev det sex veckors frånvaro och Bergström missade stora delar säsongen. Den smällen kan ni se här >>> 

Sedan den smällen har Bergström jobbat sig tillbaka mot comeback i landslaget som mål. Han var med under VM i Almaty 2012 där Sverige vann VM-Guld.

– Att vinna ett VM-Guld var helt fantastiskt. Nu har man fått se på VM från sidan och hemma i tv-soffan vilket har varit både tråkigt och tungt. Nu kändes det toppen när jag fick samtalet från Svenne Olsson att man var med i tankarna igen. Sen händer det här direkt, det känns inte helt rättvist.

Men målet att spela VM i Sandviken senare under säsongen är inte helt bortblåst.

– Jag har inte gett upp hoppet om VM den här säsongen. Jag vet att när jag kommer ut på isen igen så kan jag göra skillnad.

Under den här veckan ska Bergström åka upp till Bosön där han ska få experthjälp med att undersöka knät samt få tips på rehab träning.

– Oberoende på vad utgången efter besöket på Bosön blir så är det att bita i det sura äpplet och försöka ta sig tillbaka igen.

Ted går just nu runt med ett stort skydd som sträcker sig från vad upp till låret, ett skydd han införskaffade vid skadan för tre år sedan.

– Det hjälper att hålla knät i rätt position så att det inte retar ledbandet. Läkningsprocessen sätts igång direkt efter skadan, kroppen vill ju försvara sig. Det här skyddet, som jag ska ha på mig dygnet runt, hjälper till så att inget blir irriterat vilket annars kan resultera att man drygar ut skadan med någon vecka. Det handlar om att jaga dagar, timmar och minuter.

Vid förra skadan blev det sex veckors frånvaro från matchspel. Bergström räknar med något liknande nu och det skulle innebära att han missar Svenska Cupen, World Cup och eventuellt starten på Elitserien.

– Jag minns att jag förra gången kände att jag kom tillbaka lite för snabbt. Jag hade ju tränat flera gånger på is, men i matchsituation med ett motståndarlag på andra sidan så skiljer det ganska mycket från träning. Jag hoppas att jag svarar bra på rehab träningen, jag ska göra allt jag kan för att komma tillbaka så snart som möjligt.

Tur i oturen är att skadan kommer så pass tidigt på säsongen, skulle den komma under serien skulle hela säsongen kunna vara spolierad.

– Så får jag se det. Nu är det ändå fem veckor innan seriestart. Även om jag jättegärna hade spelat cuperna som kommer snart, försöka ta tillbaka den ena titeln (World Cup) och försvara den andra (Svenska Cupen), så är det här verkligheten för mig nu.

När Bergström nu inte kan hjälpa laget på isen hoppas han att han kan sända signaler till truppen som ska ge energi.

– Jag hoppas och tror att alla i laget vet att jag är oerhört målmedveten och att jag gör allt för att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Jag hoppas att det sänder rätt signaler att jag kämpar så hårt jag kan i mitt lilla hörn. Man faller ju inte ur laget helt när man är långtidsskadad, men man hamnar lite utanför. Förhoppningsvis ger min träning energi till grabbarna som ska spela. De får ta någon åkning för min skull, avslutar Bergström med ett skratt.

 

 

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se

VSK_Logga_555