Herr: Efter lång väntan – Landström klar för VSK!

Efter mycket om och men är Martin Landström klar för VSK Bandy, efter en vår i väntan på skiljenämnden. – De första veckorna var jobbiga, men när jag kom upp till Västerås kändes allt bra, säger Landström.

Det är Vetlanda BK och Martin Landström som varit upp i skiljenämnden då man tolkade avtalet parterna emellan olika. I förra veckan träffades representanter för Martin, Vetlanda och skiljenämndens Krister Malmsten, och i måndags kom beskedet. Skiljenämnden dömer i Landströms favör.

– Det känns skönt såklart, dels att det är klart men också att jag inte har gjort något fel enligt kontraktet. Det skriftliga och juridiska är på min sida. Så för mitt eget samvete känns det bra.

I väntan på skiljenämnden flyttade Martin tillsammans med sin sambo Emma till Västerås i början av maj.

– Jag bestämde mig den 4:e april vart jag skulle spela och meddelade VBK att jag skulle lämna, då meddelade de att det skulle bli skiljenämnd. De första veckorna var jobbiga, men när jag kom upp till Västerås i maj så kändes allt bra när jag kunde vara med och träna med laget och komma in i stan.

Under de senaste åren har Landström varit ryktenas man där han kopplats till flera klubbar. Men han har nu valt att flytta till Västerås och VSK.

– Jag tilltalas mycket av Västerås SK som förening och den kultur som finns i och kring laget. Det finns en tradition och ett sätt att vara som jag tror kommer ha positivt inflytande på mig som person. Jag är i den fasen i karriären där man vill hitta ett ställe att kunna utvecklas på över tid och då känns VSK bra. Klubben mår ekonomiskt bra och är år efter år med i toppen, det är jackpot på alla plan.

Både Martin och Emma kommer från småstäder och att flytta till en större stad har sina baksidor, speciellt om man har dåligt lokalsinne. Något Martin fick uppleva under de första veckorna.

– Jag skulle stå med Schysst Framtid och ”Lillis”Victorygolfen och där ska man vara helvit, men jag ägde inga vita shorts. Så jag tog bilen ner på stan och parkerade, hoppade ur bilen och slog in H&MGoogle Maps. Halvsprang dit, köpte shortsen och skulle skynda mig tillbaka men jag tog fel gata och sen var jag helt lost. Jag irrade omkring en stund innan jag gick gatorna systematiskt upp och ned, till slut hittade jag bilen på Domkyrkosesplanaden. Jag sprang på Emil Juhlén när jag hittade bilen och han skrattade gott åt mig.

Relationen med VSK sträcker sig inte så långt bak i tiden.

– Så länge jag har spelat i Elitserien så har VSK vunnit två av tre SM-Guld, det säger ju något. Det har varit laget som varit jobbiga att möta, men alltid kul och öppna matcher. Sen har jag haft Micke Carlsson som förbundskapten i U21-landslaget i två år och jag har mått bra under hans ledarskap.

På frågan om vilken typ av bandyspelare han själv är blir det först det mest klassiska svaret, innan han gör ett försök själv.

– Den är lättare att andra svarar på. Men jag tycker att jag är ambitiös, har en bra teknik och blick för spelet. Skottet däremot, där har jag stor utvecklingspotential.

Landström är i grunden en mittfältare men är beredd att spela vart än Carlsson sätter honom på banan.

– Jag har alltid huserat på mittfältet men var på planen jag ska vara får Carlsson bestämma. Jag tror att kan tillföra något mer, kreativitet, och hjälpa mina kompisar att få bättre lägen och mer tid.

Martin har åkt omkring med nummer 39 på ryggen i Vetlanda, något han fortsätter med i VSK.

– Tidigare hade jag nummer nio, när jag blev värvad av VBK så var det upptaget. Min farfar dog något år tidigare och han var född -39 och han har alltid varit en stor förebild i mitt liv. Så det är en hyllning till farfar.

På sidan av isen kommer Martin jobba med projektet Schysst Framtid, som i första hand vänder sig till sjätteklassare för att diskutera droger, mobbning och rasism.

– När jag och Campese pratade om hur vi skulle lägga upp allting så kom vi överens om att det här är en bra väg för att komma in i staden, laget och i näringslivet. Jag tror att det passar mig som person. Själva syftet med projektet är helt grymt. VSK ligger i framkant där.

Klubbchef Michael Campese om Martin Landström:
– Sett till hela processen så är det skönt att allt är klart. Han är en av världens mest lovande spelare och en spelartyp som vi tycker att vi har saknat. Vi ser potentialen att bygga upp Martin tillsammans med honom själv för att ta nästa steg. Han har visat som person redan nu att han är VSKare.

Kan du utveckla hur han har visat det?
– Det handlar om inställningen till saker och förståelsen för helheten som VSK står för. Trots att han är en ung kille så ser han att det inte bara handlar om a-laget utan också om grundvärderingar, träning och så vidare.

Fakta
Namn
: Martin Landström
Född: 7 mars 1997
Längd: 178
Position: Mittfältare
Moderklubb: Tranås BoIS
Tidigare klubbar: Vetlanda BK
Aktuell: Har skrivit på ett tvåårsavtal med VSK Bandy

 

 

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se