Herr: Jonas Nilsson lägger skridskorna på hyllan

Efter nio säsonger, tre SM-guld, 270 matcher och 314 mål väljer Jonas Nilsson att lägga skridskorna på hyllan. – Jag är tacksam att jag fått vara en del av klubben, säger Nilsson efter sitt beslut.Jonas Nilsson kom till VSK inför säsongen 2008/2009 från Karlstadslaget Boltic/Göta. Redan första säsongen kunde Jonas titulera sig som svensk mästare.

– Första SM-guldet minns man ju, men det gick så lätt på något sätt. Jag kom till Västerås och var, kanske inte vilsen, men öppen och nyfiken. Jag flyttade till VSK för att vinna och det känner jag att jag fått göra. När man är mitt uppe i det så tänker man inte så mycket, men jag slutar med ett gott samvete.

Totalt blev det alltså nio säsonger och tre SM-guld. När Jonas minns tillbaka så är det guldet 2015 som han minns mest.

– Man insåg inte vad som krävdes när vi tog guldet 2009, det kom liksom av sig självt då. Det var häftigt att komma tillbaka till toppen nu under de sista åren. Man minns åren mellan 2009 och 2015, då var det tungt. När man under dessa år förstod att det inte var så lätt att vinna SM-guld så var guldet 2015 extra starkt.

Under tisdagen berättade Jonas sitt beslut för killarna i laget, som påbörjat träningen inför kommande säsong.

– Det är klart att det blev känslosamt. Det har varit min familj under så många år och flera av spelarna har varit med hela tiden. Malin och Isak (fru och son) har flera vänner som är fruar och barn till andra spelare, så det har varit en stor del av våra liv.

Anledningen till att lägga skridskorna på hyllan är att det dels inte finns tid, men även att orken att fortsätta driva på avtagit.

– Jag känner att tiden inte räcker till med allt vad det innebär. Jag har höga krav på mig själv och känner att det inte kommer funka till 100 %. Då är det inte rätt mot varken mig själv, föreningen eller laget att fortsätta och då kliver jag hellre av nu. Jag känner mig färdig, berättar Jonas och fortsätter.

– Det kommer bli en bearbetningsperiod och lite sorg. Man har varit med om så mycket som man reflekterar över och som man kommer att sakna. Det är påfrestande mentalt men jag får se det som ett tecken på att det har betytt mycket.

Det är inte först och främst matcherna eller isträningarna som Jonas kommer sakna, utan det är gemenskapen med grabbarna i laget.

– Jag kommer att sakna alla bussresor. Det är så himla kul att åka buss med det här gänget. Det är många mil och man pratar, resonerar om livet och dricker kaffe. Det kommer jag sakna. Att sätta sig i en buss och åka tur-och-retur Vetlanda. Det är där vi hade gemenskapen fullt ut.

Nu väntar en vardag utan isträningar och långa bortaresor, istället vill Jonas lägga fokus på familjen som ställt upp under alla år.

– Det blir en omställning i livet. Från att ha lagt 20-30 timmar i veckan på bandyn och planerat all sin tid efter träningar och matcher. Man kommer att börja leva som vanligt folk, vad gör man?, skämtar Jonas och fortsätter.

– Jag ska försöka ge min familj lite mer tid. De har ställt upp helhjärtat under alla år och jag vill ge tillbaka. Familjen ville att jag skulle fortsätta, så det är inte på grund av dem jag slutar. Snarare tvärtom.

Där hemma kommer det förmodligen fortfarande vara fokus på bandy, åtminstone med sonen Isak.

– Vi kommer att fortsätta spela bandy hemma, jag har försökt hitta andra alternativ men det finns inte på kartan. Isak tycker verkligen att bandy är fantastiskt, han skriker av glädje så fort han ser hallen. Där känner man ju att det är lite tråkigt såklart.

Slutligen vill Jonas rikta ett tack till supportrarna som stöttat laget och honom själv under dessa år.

– Jag är tacksam att jag har fått vara en del av klubben, gemenskapen och fått tagit del av allt supporterstöd. Det kommer jag att bära med mig. Nu byter jag plats från omklädningsrummet upp på läktaren och jag kommer följa och stötta laget i alla lägen.

Klubbchef Michael Campese:
­– En mycket stor spelare och människa i VSK historien väljer att kliva av som spelare.  Jonas och jag kom till klubben samma år och har upplevt massor tillsammans i med och motgång tillsammans med många andra.

– När jag tittar tillbaka och inser allt Jonas gjort för klubben så kan VSK och jag bara vara tacksamma. Allt från att bry sig om hur klubben mår ekonomiskt och organisatoriskt till att avgöra två finaler och säkert 100 andra matcher, till att alltid möta ungdomsspelare, ledare, supportar oavsett dag och tid.  Jonas familj är värda att få ha honom hemma nu när kraften för bandy inte finns kvar. Jag vill med det också tacka familjen för att vi fått låna Jonas i nio år. Ni är alltid välkomna till oss! Jag kan bara hoppas att vi får möjlighet att jobba tillsammans igen på något annat sätt i VSK.

Campeses topp 5 med Jonas Nilsson
– Personen Jonas med ödmjukhet, omtanke för omgivningen och klubben som unika drag.
– Alltid en god förebild och representant för klubben oavsett sammanhang.
– SM-finalen 2015. 3 mål och helt avgörande. Krönte många års gemensamt slit och tog oss tillbaka.
– SM-finalen 2009. 2 mål och framför allt sista målet som gav oss första guldet på 7 år. Vårt första gemensamma guld.
– När Johan Esplund var på tal att komma till VSK ” Micke, värva killen från Grästorp oavsett vad alla säger, det blir bra” sa Jonas då.

#TackJonas9

jonasnilsson_edsbyn_555 Vänersborg_svenskacupen_jansson_nilsson Vetlanda_svenskacupen_nilsson
Jonas_Nilsson_Tillberga_555 JonasNilsson_Vetlanda_555 Nilsson_555

Jonas Nilsson ensam mot målvakten.


JonasNilsson_små

Nilsson_555

Jonas_Nilsson2_555 Nilsson_Bucht_Sandviken

_DSC3186_TRYCK

Bild till Jonas Nilsson

JonasNilsson2

 

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se
Foto: Stefan Lindgren
Foto: Mathilda Stenholt Svärdh
Foto: Martin Henriksson
Foto: Maria G Nilsson

VSK_Logga_555