Inför VSK-Villa, tisdag 11/2 19:00

Imorgon är det dags för säsongens sista seriematch och det är inte vilken match som helst. Motståndarna för tisdagen är Villa Lidköping som ligger i ingenmansland på sin tredjeplats, en placering man slutar på oavsett hur det går i de övriga matcherna. VSK jagar som bekant den åtråvärda fjärdeplatsen som man i nuläget har.
Varför är då fjärdeplatsen viktig tänker ni?
Kommer man topp 4 får man hemmaplansfördel, vilket betyder att man får den femte och avgörande kvartsfinalen på hemmaplan, om det går så långt.

 

lillis_thumb

 

 Stefan Lillis Jonsson om matchen mot Villa:
– Det är klart det är en viktig match. Som jag sa inför de här fyra sista matcherna, det är slutspelskaraktär på alla fyra. Sen vill vi komma så högt upp i tabellen som möjligt och vi ligger på en fjärdeplats nu så den har vi gärna kvar.

– Villa har en bra offensiv som står för många mål. Sen brukar det alltid bli jäkligt härliga matcher mellan Villa och VSK med många mål och öppet spel. Jag förväntar mig att det blir en publikmatch med två lag som vill spela en offensiv bandy.

 

Kuriosa kring VSK-Villa från Christer Johansson:
Villa/Lidköping BK bildades 18 januari 1934. Klubben firar sitt 80-årsjubileum i år, och längtan efter det första SM-guldet är stor. Tre finalframträdanden har resulterat i tre förluster. 4-8 mot Ljusdal 1975, 0-5 efter förlängning mot Boltic 1983, och 5-6 mot Sandviken 2012 i den sista finalen på Studenternas i Uppsala. Noll guld alltså, och det ska ställas mot 18 för Västerås SK, De Mesta Mästarna. Förra säsongen åkte Villa ut i semifinal efter fem matcher mot Sandviken.

Det första mötet i Västerås mellan VSK och Villa spelades 4 december 1966 på Rocklundas konstfrysta utomhusis. VSK vann med 6-3. Raoul Jonsson och Tore Skoglund gjorde två mål vardera. Lagen har mötts vid 48 tillfällen i Västerås. VSK leder segerstatistiken med 31-8.

Den här säsongen har inte VSK spelat oavgjort en enda gång i hemmahallen. Förra säsongen slutade enbart en match oavgjord i ABB Arena. Det var VSK mot Villa i november 2012. Slutresultatet skrevs till 4-4. VSK vände ett tidigt underläge med 0-2 till ledning – tre mål av Pekka Rintala – men Villa kvitterade på tre minuters tilläggstid då Patrik Gustafsson nätade på en straff. Därefter har 21 hemmamatcher i seriespelet resulterat i 14 vinster och sju förluster.

VSK:s största hemmaseger mot Villa är 10-2. Vilket inträffat vid två tillfällen. Dels 1995 när Thomas Liw ordnade fyra mål. Även 2009 då Klas Nordström och Tobias Holmberg prickade in varsitt hattrick. Villas största seger i Västerås kom för ett år sedan i den första SM-kvartsfinalen. VSK ledde efter en halvtimme, men Villa vann med 7-2 sedan Daniel Andersson svarat för tre mål. Villa var det bättre laget och slog relativt enkelt ut VSK i tre raka matcher.

 

 

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se