KLART: Emil Sundbom ny huvudtränare för Dam U

Emil Sundbom är ny huvudtränare för VSK Bandys Dam U-lag. – Det ska bli intressant att få forma ett lag och även utveckla spelare på individuell nivå, säger den nytillträdde tränaren.

Emil Sundbom är född 2000 men har en gedigen bandykarriär bakom sig. Moderklubben är klassiska bandyklubben Söderfors GoIF, sedan har det blivit bandy i Skutskärs IF, Västanfors IF och slutligen Köpings IS. Tanken är att kombinera den egna bandykarriären med den precis påbörjade tränarkarriären.

– Jag har tänkt att jag ska bli tränare efter min egen karriär, nu får jag chansen att kombinera båda. Det här känns både bra och spännande, och det ska bli kul att få lära ut och visa hur jag vill att bandy ska spelas.

Dam U spelar i Allsvenskan Dam – Södra, divisionen under Elitserien där damlaget håller till. Förra säsongen blev det en fjärdeplats.

– Det ska bli intressant att få forma ett lag och även utveckla spelare på individuell nivå, lyfta fram det de är bra på och slipa på deras kvaliteter.

På tisdagskvällen var det dags för första försäsongsträningen och första tillfället som Emil träffade laget.

– Det kommer nog bli svårt med alla nya namn, haha. Men det brukar sätta sig ganska snabbt och man lär känna spelarna rätt fort.

Hur vill du att bandy ska spelas?
– Jag vill inte att man ska försvara sig genom en serie, jag vill att man ska anfalla mycket. Med mycket tålamod och inte vara rädd att vända ur en extra gång, men att man ändå ska göra det ganska snabbt och ha hög fart på bollen. Sen finns det mycket detaljer i sättet att försvara sig och så vidare.

Sambon Mathilda Eklund spelar i VSK Bandys damlag, från att ha stått på läktaren och pratat bandy vid sidan av är nu Emil inne i VSK-familjen på riktigt.

– Det känns jättebra. VSK är en bra och trygg klubb, också kul att få bära klubbmärket med en roll och inte bara som publik. Det känns väldigt härligt.

Välkommen till VSK, Emil!

Text: Dan Kiwii Persson