KLART: Kapten Joneby fortsätter över säsongen 2021/2022

VSK Bandys meste genom tiderna fortsätter. Magnus Joneby är klar för ytterligare ett år i Västerås Sportklubb. – Det är fortfarande en ära att leda VSK Bandy, säger Magnus Joneby.

Magnus Joneby har spelat 552 matcher i serie+slutspel, lägg därtill ett otal antal träningsmatcher och cupmatcher. Näst flest matcher för VSK Bandy har Michael Carlsson med sina 524 matcher.

– Jag hade som mål att nå 500 matcher och tänkte väl att ”Micke” (Carlsson) skulle börja ställa över mig när jag närmade mig hans siffra, men det verkar han ha missat. Det är kul att ha flest matcher i klubben men det är inget jag tänker på, och jag hoppas att det slås nån gång.

Den som idag fortfarande spelar och är närmast Joneby i antal spelade matcher är Tobias Holmberg med sina 484 matcher.

– Jag vet väl inte om jag orkar med 20 år till så som Melker (Westman) och ”Ramme” (Sjöström) men Holmberg ska jag se till att hålla bakom mig. Det finns en stor chans och risk att nån av de jag spelar med idag kommer överta flest spelade matcher en vacker dag.

Säsongen 2021/2022 blir Magnus Jonebys 20:e i herrlaget. Den 14:e som lagkapten.

– Jag har pratat med ”Micke” inför varje år och vi både tycker att det känns bra och det är viktigt för mig att bära bindeln. Det är fortfarande en ära att leda VSK Bandy.

Att VSK tagit hem Martin Landström och plockat in Pontus Vilén och Viktor Spångberg har också en betydelse för att Joneby väljer att fortsätta.

– Det är en av anledningarna att man vill fortsätta vara med. Vi hade en tung säsong och det berodde mycket på pandemin. Vi slet med det vi hade och gör en bra säsong och med lite tur hade vi spelat semifinal. Säsongen tog mycket kraft och energi och jag tror att både laget och hela klubben behövde positionera sig för sikta mot toppen igen.

Hur var det att spela en säsong utan publik?
– Det hade stor påverkan att man kände som man gjorde. När vi hade Hyllan öppen i slutspelet så märkte man vilken energi fansen ger en, det är mycket roligare att spela inför publik. Jag hoppas, inte bara för bandyns skull, att pandemin snart är över.

Tanken är att Magnus Joneby kommer att kliva ner från mittfältet till en backposition.

– Positionen är också bidragande, att vara back idag är inte som förr. Nuförtiden har man nästan mest boll av alla som back. Jag ser fram emot att bilda en mur med Gröhn och ”Ramme”.

Ted Andersson, sportchef:
– Magnus är vår kapten och kulturbärare. Han står för alla saker vi vill att en spelare ska stå för. Tanken är att ”Mange” ska vara back i ett spel där vi vill spela offensivt med våra backar och det känns väldigt spännande att få testa på det fullt ut.

Dan Kiwii Persson
Foto: Jako Keric