KLART: Thomas Selbekk ny sportchef för dam

Västerås SK har gjort klart med en ny sportchef på damsidan. – Det är ett privilegium att jobba för VSK. Man har en bra position internationellt i bandyn, säger nye sportchefen Thomas Selbekk.

Som sportchef kommer Thomas Selbekk att leda en sportgrupp bestående av honom själv men även Thomas Dahlberg (materialare damlaget), ledare från damlaget, och Roger Eriksson (VSK Bandys styrelse). Sportgruppen kommer att ha fokus på både damlaget och U-laget (utvecklingslaget i Allsvenskan), och U-lagets tränare, Emma Hansson, kommer även att ingå i sportgruppen.

– Det kanske viktigaste i damsatsningen är U-laget. Damlaget är ansiktet utåt men U-laget är väldigt viktigt. Om en talang från en annan klubb funderar på att komma hit så kanske det inte är attraktivt nog om bara elitlaget finns. Har man ett bra U-lag så kommer det vara en väldigt bra utvecklingsarena. U-laget är ett bra stadie för talanger från F17 och andra flicklag i VSK som kanske inte är helt mogna för damlaget än.

Du själv kommer att utgå från Norge, hur kommer det att fungera?
– Det är klart att det är en utmaning. Det hade varit mycket enklare om jag bodde i Västerås men nu är läget såhär och vi kommer göra det bästa av det. Under pandemin så har vi lärt oss att kommunicera via Teams. Jag kommer att se flera matcher på plats. Jag träffade hela laget senast i helgen när de spelade i Ale Arena Surte och fler möjligheter som det kommer finnas under säsongen.

Thomas Selbekk är sedan tidigare ett välkänt ansikte hos de flesta i damlaget och innan bortamatchen mot Mölndal i lördags presenterades han för truppen.

– Jag känner de flesta tjejerna, några nya har tillkommit men som jag nu har träffat. Både jag och min fru åker runt och tittar på ganska många matcher. Jag har haft ett möte med Olle, Hasse (Hans Hedin, assisterande tränare) och Roger där jag delade med mig av mina idéer och visioner. Ett väldigt bra möte där mycket av det jag presenterade från mitt håll redan ligger i VSK:s grundtanke.

Thomas själv har en gedigen idrottsbakgrund där han bland annat spelat europamästerskapet för ungdomar i golf, hållit på med backhoppning men också drillat sina egna barn.

– Jag vet vad som ska till för att bli en duktig idrottare, de principerna använde jag på barnen när de var små. Rent bandymässigt så är jag ingen duktig taktisk tränare men jag är duktig på att lära ut skridskoåkning och klubba/boll.

Hur känns det att få representera VSK?
– Det är ett privilegium att jobba för VSK. Man har en bra position internationellt i bandyn. Det är en otroligt anrik klubb med väldig kunskap. VSK har alla de bästa förutsättningarna till att bli bäst både sett till bredd och elit, säger Thomas och utvecklar.

– Västerås är en stad som har alla möjligheter. Man har ett bandygymnasium, snart ett universitet, fantastiska träningsmöjligheter med hallen och hela Rocklunda. Det som VSK har som andra lag inte har, är att alla bor i Västerås och den sociala miljön är väldigt god. Det är viktigt att man ska trivas, och det ska bli kul att jobba med de här förutsättningarna.

Tidigare sportchefen för dam, Peder Lönn, lämnade sitt uppdrag under försäsongen för att kunna fokusera på sina andra uppgifter inom VSK Bandy.