Kuriosa VSK – IFK Vänersborg av Christer Johansson

Västerås SK och IFK Vänersborg har mötts vid 25 tidigare tillfällen i Västerås, samtliga i seriespel. 18 av matcherna har spelats utomhus på Rocklunda och sju inomhus i ABB Arena. VSK leder med 16-6 i segrar. Lagen har aldrig mötts i slutspel. Söndagens möte blir därför en historisk match.

Första gången VSK mötte Vänersborg på hemmaplan var 18 januari 1976, några veckor innan de vinterolympiska spelen i Innsbruck. VSK vann denna premiärmatch med 3-1 sedan Torbjörn Ek svarat för två mål. Första matchen mellan lagen under tak spelades i ABB Arena några dagar före jul i december 2007. Patrik Anderbro och Michael Carlsson gjorde tre mål vardera när VSK vann med förkrossande 15-1. Redan i paus stod det 9-0. Vid två tillfällen de senaste elva åren har Vänersborg besegrat VSK på bortais med de något udda siffrorna 8-5.

För tre månader sedan möttes lagen återigen i hallen i Västerås. Vänersborg ledde med 3-0 i paus och hade betryggande 4-1 i mitten av den andra halvleken. Men VSK reste sig. Med fem minuter kvar att spela ordnade Ted Bergström ett grönvitt ledningsmål, varpå Johan Esplund spikade 6-4 på tilläggstid.

VSK är i slutspel för 55:e gången, och det 30:e i rak följd. Detta fina facit slår inget annat lag i Sverige. Grönvitt har genom årens lopp spelat sammanlagt 222 matcher i SM-slutspelet och vunnit 126 av dessa. VSK gör nu sin 81:a säsong i högsta serien. Har erövrat 1,677 poäng på 1,300 matcher.

Vänersborg är i slutspel för 18:e gången. Klubben har nått kvartsfinal vid tio tillfällen och avancerat vidare till semifinal en gång. Det var 2003 när Boltic besegrades med 3-1 i matcher i kvartsfinalserien. Två av vinsterna efter förlängning. Hammarby vann sedan med 3-0 i matcher i semifinalduellen. Vänersborg har totalt spelat 62 matcher i SM-slutspelet och vunnit 17 av dessa. Vänersborg gör nu sin 30:e säsong i högsta serien. Har plockat 648 poäng på 714 matcher.

När det gäller matcher mellan Vänersborg och VSK med blåskrudade IFK som hemmalag har de fem senaste kamperna i seriespel resulterat i tre oavgjorda matcher och två vinster för Vänersborg. VSK:s senaste bortavinst är bokförd 10 december 2008 när Grönvitt vann med 5-4.

Läs också:
Micke Olsson inför första kvartsfinalen: Jag är optimistisk!
Lillis inför kvartsfinal 1: Det gäller att vara bra över hela banan

 

CHRISTER JOHANSSON

Foto: Mathilda Stenholt Svärdh (Arkiv: VSK-IFK Vänersborg)

VSK_Logga_555