Landslag: Rintala siktar på andra raka VM-finalen

Förra året chockade Finland Sverige i VM-semifinalen när man vann med 3-2 ryska Ulyanovsk. Med i laget då var Janne Rintala, som siktar på en minst lika bra placering i år. – Det är dumt att sikta på något annat, säger Rintala emd fyra dagar till VM-premiären.

Det blev som sagt en silvermedalj för Janne Rintala och övriga finska truppen. När Janne tänker tillbaka ett år och semifinalen mot Sverige så är det lagets tro och vilja som han minns.

– Nånstans efter vägen så började vi tro på det och när vi slog ut Sverige så spelade vi som att vi trodde på det och vi gav oss aldrig. Det var och är vår enda chans, att kämpa.

I finalen blev det förlust mot ett hemmastarkt Ryssland och förlusten skrevs till 6-1. Att urladdningen mot Sverige hade något med saken att göra håller Rintala med om.

– Jag tror att det var en mix mellan ork, att vi slog Sverige och att det var första gången många av oss spelade en VM-final. Det infann sig någon slags nöjdhetskänsla efter semifinalen. Vi kände oss nog lite nöjda med att vi slog Sverige och då rår man inte på Ryssland. Det är farligt när den känslan infinner sig, då tappar man fokus. Det kommer att se annorlunda ut nästa gång vi är i en final.

Rintala_VMsilver_555

Rintala visar upp silvermedaljen från Ulyanovsk.

I år spelas VM i Sandviken och att spela VM i Sverige är något av en nyhet för Rintala, som trots det känner sig väldigt bekväm med att spela i Sandviken.

– Tidigare har jag bara spelat VM i Ryssland och det känns som att det ska spelas där. Nu är det bara nån timme bort från Västerås och ingen tidsskillnad. Sandviken har jag många bra minnen ifrån, inte minst med World Cup-titlarna. Man vet hur det ser ut i arenan, omklädningsrum och runtomkring. Det är inte så mycket nytt som kommer ta energi från en.

Efter förra årets VM-final siktar Finland på medalj i år igen och att sikta på något annat än final ser Rintala bara som dumt.

– Det är något jag lärt mig i VSK, att man vill vinna alla matcher man ställer upp i. Det är dumt att sikta på något annat än final. Annars finns chansen att nöjdhetskänslan infinner sig igen, om man slår Sverige eller Ryssland i en semifinal. Om det är en dröm eller realistiskt får någon annan bedöma.

I början av december möttes Sverige och Finland i en fyrnationsturnering tillsammans med Ryssland och Norge i Trollhättan. Mötet mellan Sverige och Finland slutade målrikt, 10-8 till Sverige.

– Det var en märklig match, det blev mål på det mesta både framåt och bakåt. Ett bra kvitto för oss är att vi gör åtta mål på Sverige, men att släppa in tio är inte så bra. Något vi tar med oss därifrån är att vi kan göra mer än 2-3 mål på Sverige och det är en bra känsla att ha med sig.

Öppningsmatchen i VM spelas mellan just Sverige och Finland nu på söndag, 29/1, 15.00 (Matchen sänds i Kanal 5).

– Det är svårt att sia om vad det blir för match. Det ska bli kul att sätta igång och att det är tuffa matcher direkt. Vi kommer att vara sjukt laddade och kommer gör allt för att vinna matchen, sen får vi se hur långt det räcker.

Janne Rintala kommer att spela VM tillsammans med sin bror och förre VSKaren Pekka Rintala, som missat de senaste VM-turneringarna på grund av skador.

– Det blir lite speciellt att spela VM med storebror. Vi spelade ihop mycket i VSK men har aldrig spelat VM tillsammans. Sen ser jag fram emot att få träffa de andra grabbarna i lagen, det kommer bli en kort och intensiv turnering på 1,5 vecka.

 

Vi önskar både Janne Rintala och Andreas Bergwall, som är uttagen i Sveriges trupp, stort lycka till under VM!

Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se

VSK_Logga_555