Landström har landat i Ryssland | ”Rolig vecka med många nya intryck”

Under den kommande säsongen är Martin Landström utlånad från VSK Bandy till ryska storlaget Baikal Energy. Efter en sommar på hemmaplan i Sverige har Martin nu tagit sig till Ryssland och nya hemstaden Irkutsk. – Skönt att vara på plats och vara igång med träningen, säger Martin Landström.

I slutet av april stod det klart att Martin Landström lånas ut under säsongen 2020/2021 till Baikal Energy i den ryska högstsaligan. Det har varit en dröm sedan han var barn, och för en dryg vecka sedan gick flyttlasset och Martin är på plats i Irkutsk.

– Det har varit en rolig vecka med många nya intryck. Det har varit fullt ös med två träningspass om dagen och utöver det har vi fixat med lägenhet, gjort några läkarundersökningar, varit hos migrationsverket, gjort Covid-19-tester och lite annat. Med andra ord har det varit gasen i botten, men det är skönt att vara på plats och vara igång med träningen.

Tanken var att Landström skulle åka över till sin nya klubb den första juli, men i och med rådande läge i världen blev det framskjutet.

– Väntan har ändå varit okej, med rådande omständigheter så är ju en förskjuten resa med en månad en petitess. Och juli-månad i Sverige är ju inte fy skam det heller. Jag har kunnat ligga i med träningen genom att träna med en friidrottstränare hemma i Tranås och efter program som jag fått av både Ganebro (assisterande tränare för herrlaget) och Baikal.

Resan till Irkutsk var dock inte den enklaste. Tillsammans med Thony Lindquist (ny assisterande tränare i SKA Neftyanik) flög Martin till Helsingfors där de båda mötte upp Tuomas Määttä (ny spelare för SKA Neftyanik). Sedan satte de sig på en buss från Helsingfors till St. Petersburg för övernattning.

– Dagen efter skildes vi åt och jag flög till Irkutsk via Moskva. Resan var ju lite omständlig och tog två dagar men det är ju en upplevelse som man kommer minnas med allt från passkontroller, poliser, polishundar och så vidare när man skulle korsa den ryska gränsen.

När Landström landade på flygplatsen i Irkutsk möttes han av supportrar, tv-team och folk från föreningen. Därefter har allt rullat på fort, så även träningar med laget.

– Att träffa laget har känts bra och de har välkomnat mig fint. Nu ser jag fram emot att lära känna allihop mer på isen och som personer.

Av själva staden Irkutsk har Martin inte hunnit se så mycket av mer än att han själv bor centralt med restauranger och dylikt runtomkring.

Dagarna framöver kommer att se rätt likadana ut, och om exakt en månad spelas första tävlingsmatchen när ryska cupen drar igång.

– Vi kör ett fyspass på morgonen och ett pass på rink strax efter lunch varje dag, och nästa vecka går vi på is i den nya hallen. Vad jag har förstått så ska vi träna på hårt ett tag för att sedan släppa lite på det ju närmare tävlingsspeladet vi kommer.

Dan Kiwii Persson