“Man är sugen nu” – Johan Sundquist inför fredagens match

Det är tätt matchande här i början på säsongen när VSK spelar andra matchen redan imorgon, fredag, när Kalix kommer på besök. Det är Kalix första match för säsongen och lagets skyttekung de senaste säsongerna, Johan Sundquist, är laddad. – Man är sugen nu, det är det här man tränat och väntat på ett tag, säger Sundquist.

Johan Sundquist

Kalix börjar säsongen med en helg i Västerås där man först möter VSK på fredag och sedan Tillberga på söndag. Ovant för de flesta Elitserielag, men inget konstigt för Kalix och Johan Sundquist.

– Det är två svåra bortamatcher att starta igång med men det är ingen nyhet. Vi vet att vi slängs in i hetluften direkt.

Det är flera nya ansikten i Kalix inför den här säsongen med bland andra två nya ryssar och en finländare.

Anton Voronchikhin, som kallas för Tony, är en stor och lång spelare med bra räckvidd. Alexey Sadovskiy är lite mindre och är en fin skridskoåkare och har ett bra skott. Tuomas Liukkonen är jag jätteimponerad av, han ser riktigt bra ut. Han har visat framfötterna både på träning och match.

Dessutom har Kalix fått hem Björn Hellman som kommer vakta målet den här säsongen.

– Det är kul att han är tillbaka, han är en Kalixkille och har spelat i princip hela karriären här. Framförallt är han en bra målvakt.

Förra året slutade Kalix sist i Elitserien med bara fem inspelade poäng på 26 omgångar och man tvingades kvala sig kvar. I och med det nya seriesystemet åker sista laget ut den här säsongen och där vill Kalix inte hamna.

– Vi har inget resultatinriktat mål. Men man vill aldrig åka ur och jag tycker inte att det är orimligt att vi kan undvika kvalet.

Kalix är Elitseriens i särklass nordligaste lag, men man kunde inte kliva ut på Kalix IP förrän drygt en vecka sedan.

– Det är inte heller någon nyhet för oss, så är det varje år. Det är saker man får leva med och det är bara att vänja sig så länge man spelar i ett lag som inte har hall.

Kalix har flugit ned till Uppsala två gånger för att spela träningsmatcher, där resultatet inte blivit det bästa.

– Det har varit lite upp och ned, ganska väntat egentligen. Det har mest varit förluster men vi kollar inte på resultatet utan mer på prestationen och det har varit lite bättre och lite sämre matcher. Vi har en ganska stor omsättning på spelare och har letat spelsystem och positioner som passar oss.

Nu väntar VSK i premiären och Sundquist är väldigt laddad.

– Framförallt så är man sugen nu, det är det här man tränat och väntat på ett tag. Det blir en stor utmaning direkt men man ska möta alla lag så det känns bra. Västerås kommer vara spelförande och vi får leva på en bra defensiv och ta vara på lägena som dyker upp.

Dan Kiwii Persson