Mental och fysisk träning på schemat för Damlaget

VSK Bandys Damlag hårdsatsar inför säsongen, just nu tränar man med PT:n Patrick Rapp samt mentala tränaren Maria Nilsson. Detta för att vara så bra förbereda för säsong som möjligt.

 

Patrick och Maria jobbar tillsammans med ett projekt som heter S.P.E.T.S (Styrka, Prestation, Energi, Timing, Sammanhållning), för att koppla samman den fysiska, mentala och kostbiten som de paketerar och åker ut till lag och föreningar. För VSK Bandy så jobbar de med Damlaget från den här veckan och tre månader framöver.

 

PatrickRapp_555

Patrik Rapp, som för övrigt är nominerad till ”Årets PT” på fitnessfestivalen i år, driver företaget Sport Performance Center och hans uppgift är att göra laget så fysiskt bra förbereda som möjligt. Hans uppdrag förklarar han såhär:
– Jag går ju inte in och justerar bandyteknik eller liknande, den biten har tränarna hand om. Utan det handlar om att få spelarna så fysiskt förberedda som möjligt så att de kan prestera på topp. Helt enkelt att de ska vara starka nog att komma upp i fart på skridskorna, klara av närkamper, kunna vara skadefria hela säsongen och kunna prestera lika bra i början av säsongen som i slutet, säger Patrick.

 

Hela laget kör fys tillsammans trots att man ligger på olika nivåer i styrka och teknik, men det ser inte Patrick något bekymmer med:
– Det fungerar bra att köra alla tillsammans, för de som har tekniken så lägger vi på vikter direkt.
Jag har byggt upp ett program där de värmer upp i spåret, sen kör vi rörlighetsövningar kopplat till bandyn. Efter det går vi över i grundstyrka för att avsluta med ren styrka och bygga muskler
, berättar Patrick.

 

MariaNilsson
Foto: No.89 Production (Marika Johansson)

Maria Nilsson driver företaget Hjärnvilja och fokuserar på den mentala biten, hennes uppgift är att jobba bort hjärnspöken och vara på topp mentalt.
– Den mentala biten är bland det viktigaste av allt, speciellt inom idrotten, men inte ens där är mental träning så prioriterat. Vi utnyttjar våra muskler och vår teknik men sällan hjärnan. I samhället i övrigt är det hjärnan som gör det mesta jobbet, men då glömmer vi bort kroppen istället. SPETS tycker att det är viktigt att få ihop det mentala och det fysiska, säger mentala tränaren Maria Nilsson och fortsätter.

 
– Jag måste tillägga att VSK Bandy ligger i framkant när det kommer till den mentala biten, det är inte jättemånga lag som kör mental träning.

Att jobba med den mentala biten låter så stort, så jag bad Maria förklara hur och vad hon jobbar med.
Jag sitter ner med en och en och samtalar, men kör även övningar med hela gruppen. Vi jobbar fram gemensamma målbilder, hittar deras styrkor, vilka som slår bäst ur underläge och vilka som gillar att leda med 5-0 och bara fortsätta. Några av de jag träffat säger att om de ligger under med 2-0 blir de stressade, medan andra säger att ett 2-0 underläge ger dem ännu mer energi. Det är viktigt för mig att förmedla det till tränarna så att de vet hur spelarna fungerar och kan använda deras resurser på bästa vis i alla lägen, berättar Maria Nilsson.

 

Patrick och Maria kör med laget i tre månader, men bygger programmet så att spelarna kan fortsätta köra hela säsongen och i framtiden.
– Det är en laggrej och det är därför vi vill att man kör ihop. Det ger en extra taggning och man pushar varandra. Dessutom skapar vi vanan att styrketräna tillsammans, något som är bra för framtida försäsonger. Alla är otroligt engagerade och snabba på att snappa upp, avslutar Patrick.

 

 

 
Dan Kiwii Persson, VSKBandy.se

VSK_Logga_555