”Två värdiga finallag” – Lagkapten Magnus Joneby inför SM-finalen

På lördag väntar VSK Bandys 38:e SM-final på herrsidan. Återigen är det Studenternas som tänds upp för att bjuda in till en finalfest. – Vi har själva gett oss chansen att vinna ett SM-guld, säger Magnus Joneby.

När undertecknad ber Magnus Joneby minnas tillbaka på finalerna han har spelat så är det första SM-finalen och guldet 2009 han börjar prata om.

– Även fast den finalen är längst ifrån nu så är det den som kommer upp. Jag har inte sett någon final i efterhand, det kanske kommer om några år. Matcherna i sig går så fort och det är mycket som händer, det man minns är när man vinner och får fira med laget. Den känslan är overklig.

Tack vare ett enormt publikstöd i måndags vann VSK mot Edsbyns IF, ett publiktryck Joneby hoppas överförs till Studenternas.

– Helt fantastiskt stöd. Sådär önskar man att det var varje match, det ger oss otrolig energi. Växelramsan vid matchstart med ”Kom igen Grönvitt”… det var bland det högsta jag upplevt under min karriär. Jag vill rikta ett stort tack till alla som kom och sjöng oss fram till final.

Det är dags för final igen, hur ska det bli?
– Det var några år sedan vi var där nu, det känns verkligen som att vi är värda att spela en final. Med det sagt så är vi inte nöjda med att ha tagit oss dit. Vi har lagt upp säsongen bra och vårt mål är matchen på lördag. Vi har själva gett oss chansen att vinna ett SM-guld.

Vad betyder publikstödet under en final?
– Det betyder jättemycket. Det är en match i matchen på läktaren också. Att komma ut och se det grönvita havet och vet att folk bussat, bilat och tågat från Västerås. Man vill vinna lika mycket för de på läktaren som för oss själva.

På andra sidan står Villa Lidköping. Ett lag som vann serien, vann kvartsfinalserien med 3-0 och semifinalserien med 3-1. VSK slutade på en andraplats och tog sig till final genom 3-1 i kvartsfinalserien och 3-2 i semifinalserien.

– Det är inte konstigt att de är där. De var seriens bästa lag i och med att de tog hem serien. Två värdiga finallag får man väl säga.

VSK har mött Villa Lidköping i två finaler, en seger och en förlust. Magnus Joneby var med båda gångerna.

– När vi vann på Tele2 så var det jämnt, den andra finalen hade Villa medstuds i början av matchen som gjorde det svårt för oss att komma ikapp. Så är det ibland. De vann senast, det är vår tur nu.

När du kliver först ut på Studenternas på lördag, vad hoppas du se då?
– Jag vill se grönvita färger i mössor, halsdukar och flaggor. Sen vill jag höra ”Kom igen Grönvitt” och ”Himlen är Grönvit” hela matchen.

SM-FINAL | Herr
Villa Lidköping – VSK Bandy Herr
Lördag 18 mars 17:00
Studenternas IP

Läs mer hur du bokar biljetter och bussplats här >>>

Text: Dan Kiwii Persson