”VSK är en gåva vi fått från våra föräldrar” | Familjen Rosenberg fortsätter följa Sportklubben

När Svenska Cupen spelas i Lidköping i oktober hoppas flera supportrar få se bandy igen. Några har redan bokat hotell och börjat ladda upp inför cupen. – Det är en perfekt uppladdning att komma i feeling inför den riktiga säsongss

I torsdags släpptes gruppindelningen och spelschemat för Svenska Cupen i Lidköping, 1-3 oktober. Kort därefter kommenterade flera VSK:are i sociala medier att de bokat boende i Lidköping under cuphelgen. En av dessa är Katarina Rosenberg.

– Man bara längtar! Jag såg i sociala medier att datum för cupen var släppta och då var det bara in och boka hotell. Jag och min äldsta syster har tillsammans med våra män åkt till Lidköping i flera år och där träffar vi alltid andra VSK:are. Tack vare sociala medier så kan vi hålla kontakt och ett annat par kommer att bo på samma hotell som oss.

Vad är det med Svenska Cupen som ni gillar?
– Det är en perfekt uppladdning att komma i feeling inför den riktiga säsongsstarten. Man träffar många i bandyfamiljen och framförallt ett gäng grönvita-vänner. Det är en himla härlig gemenskap.

Rosenberg. Efternamnet klingar bekant för många. Katarina är just dotter till VSK Bandys allra mest välkända supporter genom tiderna, Kalle Rosenberg.

– VSK är en gåva vi fått från våra föräldrar och vi förvaltar den väl. Vi ser alla matcher, antingen på plats eller via nätet. Vi har fått uppleva så mycket genom bandyn och känner starka band till ledare, supportrar och spelare utan att känna människorna.

Katarina bor, likt sin far förr, på västkusten och följer VSK Bandy i vått och torrt. Hemmamatcher för systrarna Rosenberg är bortamatcher för VSK, även om kärleken till Rocklunda är stor.

– Jag ser alla VSK:s ”hemmamatcher” på plats, alltså de i Lidköping, Vänersborg och Frillesås. Det är en mänsklig rättighet att minst en gång per säsong se en bandymatch på Rocklunda. Det brukar bli ett par matcher varje säsong, men senast jag var upp var säsongen 2019/2020 innan pandemin.

Vad betyder bandyn och VSK för dig?
– Såklart jättemycket, det har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag är född in i det här och har haft med mig VSK hela livet, det är så jag är uppfostrad och uppväxt. När någon fyller år så sjunger vi först ”VSK-visan” och sen ”Ja må du leva”.

Det är nu elva år sedan Kalle Rosenberg somnade in, men när Katarina besöker Västerås och Rocklunda känner hon pappans närvaro.

– När jag kommer in på arenan så känner jag aldrig pappa så närvarande som då. Det är en jättehäftig känsla och det är så svårt att förklara. Vi får så otroligt mycket hjälp och stöttning när vi är på plats, kontakt med människor och uppmärksamhet. Det är inte på grund av mig, det är via pappa. På något sätt får jag kärleken den kärlek de hade för honom, det är jättehäftigt.

– Många av de vi känner förstår inte det här med pappa och VSK. Då brukar vi visa den text som finns på hemsidan och vepan i hallen, de blir helt stumma. Den där vepan ovanför klacken… Den har suttit där så länge men jag får nypa mig i armen fortfarande. Det är så omfamnande.

Vad säger du om herrlaget och säsongen 2021/2022?
– Jag är en obotlig optimist och det ska man vara. Jag är inte den som tycker att vi borde ta in en specifik spelare eller så. Jag har full tillit till klubben och alla som jobbar med de här frågorna, jag lutar mig lugnt tillbaka och väntar på matcherna. Jag bor inte i Västerås och har inte full koll på allt, men det jag tycker är mest spännande är att se de nya stjärnorna som är på väg upp och där är klubben jätteduktig. Att ta hand om kommande generation är en stolthet och där är ”Micke” (Carlsson) fantastisk, han vågar tror på de unga och ge de chansen. Där känner jag mig också trygg.

Dan Kiwii Persson